Foto: Free-Photos, Pixabay

Foto: Free-Photos, Pixabay

Den 17-årige Salam Wahid indrømmer, at han faktisk har langt færre fætre, end hans sprogbrug giver indtryk af. Dansk Folkeparti kræver redegørelse.

“Wallah, min fætter!” lyder det igen og igen på pladsen ved Emmasvej i Gellerup uden for Aarhus. Her hænger den 17-årige dansk-somaliske Salam Wahid dagligt ud med sine venner efter skole. Vennegruppen hygger sig med småsnak og shawarmaer, mens venner og bekendte kommer og går.

Men hver nytilkommen hilses af Salam, som var han hans ‘fætter. Det sker intet mindre end 31 gange på de blot tre timer, RokokoPostens udsendte er på pladsen.

Kun én er rigtig fætter
Men nu kan RokokoPostens gravergruppe afsløre, at blot en enkelt af de personer, som Salam hilser som fætter den eftermiddag, faktisk er blodsbeslægtet med ham. Kun den 14-årige Hajii Wahid, hvis far er Salams onkel, kan med rette kaldes Salams fætter.

Konfronteret med RokokoPostens dokumentation i form af stamtræer og DNA-analyser, erkender Salam da også straks, at han har kaldt langt flere end sin rigtige fætter for fætter.

“Jo, det er rigtig nok. Mine venner, de er også mine fætre. Det er, fordi vi er kammerater, forstår du?”

Det er RokokoPostens udsendte dog ikke sikker på.

Antropolog: Tag ikke fætter bogstaveligt
Ronni Sønderskov er antropolog og har skrevet ph.d.-afhandling om nydanske dialekter. Han har en forklaring på, hvorfor Salam kalder bekendte, som han ikke er i familie med, for sine fætre.

“Der er tale om et slags kælenavn, hvor Salam bryder med normale sproglige konventioner og viser, at han udstrækker samme grad af affektion over for disse venner, som var de faktisk hans fætre. Man skal altså ikke tage fætterbetegnelsen helt bogstaveligt, men mere tænke på det som en venlig hilsen i stil med ‘min rigtig gode ven’.”

Dansk Folkeparti overvejer masseudvisning
Den forklaring køber retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, dog ikke.

Konfronteret med RokokoPostens afsløringer kræver partiet nu en ministeriel redegørelse for eventuel svindel med sociale ydelser, familiesammenføring og mulig terrorisme blandt unge indvandrere.

“En mand, der hævder, at han er i familie med folk, som han knap kender, har tydeligvis ikke reelle hensigter. Vi er nødt til at kulegrave de grupper, der kommer med den slags påstande og kigge på deres mulige forbindelser til Al-Qaeda og international menneskesmugling. Så må vi se om en eventuel masseudvisning kan komme på tale,” udtaler Peter Skaarup.