En 16-årig dreng fra Dragør har gennem flere år abonneret på tidsskriftet Skalk. Ingen i familien anede uråd.

Jette Juhl Madsen fra Dragør fik sig noget af et chok, da hun forleden ledte efter sine nøgler. Under sønnen Asmus’ seng gjorde hun nemlig et foruroligende fund.

“Langt inde under sengen fandt jeg en række sirligt arrangerede tidsskriftskassetter, der indeholdt adskillige årgange af Skalk. Ja, det populærvidenskabelige tidsskrift om arkæologi og historie,” indrømmer hun.

Den aften herskede der en pinagtig stemning under aftensmåltidet. Asmus blev konfronteret med opdagelsen og måtte forklare sig over for familien.

En slags seriøs oplysning
Asmus erkendte, at han i al hemmelighed har abonneret på Skalk gennem flere år. Men hans forklaring vakte ikke begejstring i familien, der ud over Jette og Asmus tæller Asmus’ far, Poul, og lillesøster Dina på 13.

“Han trak i land og sagde, at han næsten aldrig læste dem – og at bladene efter hans mening er en slags seriøs oplysning om vigtige emner,” sukker Jette Juhl Madsen.

Børnepsykolog Kristoffer Hermansen udtaler til RokokoPosten, at den slags bortforklaringer er helt naturlige:

“Når unge mennesker gribes i at beskæftige sig med den form for – øh – litteratur, er det helt almindeligt, at de forsøger at retfærdiggøre deres handlinger.”

Han forklarer, at der ikke nødvendigvis er tale om en alvorlig brist hos Asmus. Det er normalt, at unge drenge på hans alder lader nysgerrigheden løbe af med sig. Han råder dog Asmus’ forældre og andre, der griber deres unge i at læse Skalk, til at tage en alvorlig snak om den risiko, de løber:

“Det er vigtigt, at de unge forstår, at den slags blade ikke fremstiller verden, som den er. De unge skal lære at skelne – ellers risikerer de at få helt forskruede forventninger til livet, som kan skade dem senere hen.”