Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons

Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons

Den norske forfatter anede ikke, at hans enorme selvbiografi deler titel med diktatorens grumme manifest. “Det sætter da pludselig mine værker i et nyt og skræmmende lys,” siger han.

Karl Ove Knausgård blev i lørdags chokeret over at opdage, at titlen på hans massive selvbiografiske værk, Min Kamp, også blev taget i brug af den østrigske diktator Adolf Hitler helt tilbage i 1925.

“Jeg var ved at se en spændende engelsk BBC-dokumentar om Anden Verdenskrig, hvor de selvfølgelig snakkede om Hitler. Og så dukkede titlen op: Mein Kampf (Min Kamp på tysk, red.),” fortæller Knausgård, der udgav sin selvbiografi i seks dybdegående og detaljerede bind mellem 2009 og 2011. I Danmark, hvor femte bind udkom i januar, har forfatterens udleverende og kompromisløse stil begejstret både anmeldere og publikum.

Men efter weekendens rystende opdagelser sætter Knausgård alvorlige spørgsmålstegn ved sine værker – især fordi forfatteren selv taler om Hitler i sjette bind af Min Kamp og derfor frygter, at han nu vil blive set som fortaler for nazisme.

God PR uanset hvad
”Det stiller da sagen i et nyt og skræmmende lys. Min dybt personlige historie deler titel med en person, hvis ’kamp’ bestod i at udrydde jøder og sikre det germanske folks overherredømme. Hvordan kunne jeg have overset det? Nu tvivler jeg på, om jeg overhovedet skulle have nævnt Hitlers navn i min biografi.”

Hos Lindhardt & Ringhof, Knausgårds danske forlægger, tager man ikke ansvar for det uheldige sammenfald. Redaktør Unni Ørslev, der står for samarbejdet med forfatteren, mener selv, at hun gjorde, hvad hun kunne:

”Vi prøvede elegant at henlede Knausgårds opmærksomhed på Hitlers bog, men han var alt for optaget af, hvad hans ekskone havde at sige om bøgerne. Til sidst gav vi op; det er jo god PR uanset hvad.”