“Damned if you do, damned if you don’t.” Sådan tænker Pontius Pilatus i dag om det valg, han måtte træffe for 1979 år siden. Det fortæller han i dagens interview med RokokoPostens underverdenskorrespondent.

Pontius Pilatus glemmer det aldrig.

Han var statholder i Judæa, og derfor blev det hans lod at forholde sig til den hersens Jesus af Nazaret, som få dage forinden var ankommet til Jerusalem på et æselføl.

“Jeg havde hørt, at han var en værre oprører, som vi skulle holde særligt øje med,” fortæller Pilatus til RokokoPostens underverdenskorrespondent.

“Men det meste af tiden sad han nu bare og underviste på tempelpladsen, og bortset fra en smule hærværk og et par mirakler gjorde han faktisk ikke det store væsen af sig.”

Under normale omstændigheder havde Pilatus blot givet sådan en lømmel et par piskeslag, men jøderne krævede ham dødsdømt. Og det var en penibel sag for Pilatus, der straks, han tænker på den, griber efter en flaske desinficerende håndsprit.

Unfair at blive gjort til syndebuk
I dag fortryder Pilatus ikke, at han endte med at dømme Jesus af Nazaret. Det var folkets vilje, og som romersk statholder på jødisk område måtte han jo vise sit folkesind.

Derfor mener han også, at det er unfair, at nutidens kristne gør ham til syndebuk.

“Så siger de: ‘Ja ja, han kan nok vaske sine hænder, men han kan aldrig vaske sin skyld af sig’, og hvad er det egentlig for noget pjat?” fnyser han og uddyber:

“Jeg overvejede da at skjule den stakkels mand og ændre hans identitet, så han kunne leve i fred og ro et sikkert sted. Men så kunne han jo ikke dø og genopstå, og så ville dét jo også være galt.”

Pilatus rækker atter ud efter flasken med håndsprit og fortæller, at det er en tvangshandling, som skyldes den traumatiske begivenhed.

“Det giver sår på både krop og sjæl at blive dobbeltbundet på den måde,” siger han mismodigt og viser sine hænder frem. De er røde og afskallede efter årtusinders overdreven vask og rens.

“Og I taler om nåde og tilgivelse – men jeg skal stadig bare have skylden og være ‘ham den onde’. Det er altså unfair!”