Foto: Julian Stallabrass, Flickr

Foto: Julian Stallabrass, Flickr

Den syriske præsident håber, at pressens kritik af hans styres brutale metoder forstummer, nu hvor det højt og tydeligt vil stå på en masse skilte, at journalister altså ikke må tage billeder, når de er i landet.

Et usædvanligt syn vil fra næste uge møde alle, der vover sig ind i det kaotiske Syrien: Store skilte, som klart viser, at her er det forbudt at fotografere.

Skiltene bliver sat op på præsident Bashar al-Assads initiativ og skal placeres i hundredvis på alle offentlige institutioner, i lufthavne og langs de fleste asfalterede veje.

Assad fortæller i en pressemeddelelse, at han har ladet sig inspirere af det fotoforbud, som hersker på Pusher Street i Christiania. Et forbud, der for en uge siden førte til, at en journalist fra TV 2 blev overfaldet og smidt nøgen ud fra fristaden, fordi han forsøgte at filme hashhandlen.

Siden har mange af journalistens kolleger kritiseret TV 2’s metoder og ment, at journalisten delvis selv var skyld i overfaldet, fordi han stak næsen for langt frem ved at overtræde fotoforbuddet.

Assad: Pressen er ved at komme til fornuft
For præsident Assad er denne reaktion et tegn på, at den internationale presse er ved at komme til fornuft, alt imens Syrien formentlig er på vej ud i borgerkrig.

“Jeg var efterhånden begyndt at tvivle på, om de udenlandske journalister nogensinde ville forstå, at mit styre er præget af tolerance, frihed og demokrati. De kommer jo evig og altid med deres kamera og notesblokke og himler op om undertrykkelse, bare man smider lidt tåregas,” lyder det i pressemeddelelsen.

“Men én ting har de tydeligvis respekt for: Et fotoforbud! Hvem skulle have troet, at et så simpelt middel kunne overbevise den undersøgende og kritiske presse om, at mine metoder er både barmhjertige, retfærdige og helt unødvendige at efterforske nærmere?” spørger Assad retorisk.

Dansk Journalistforbund: Vi dropper Syrien
Ifølge Dansk Journalistforbund vil de danske journalister, der lige nu befinder sig i Syrien, nok have svært ved se argumenterne for at forlade landet i dets nuværende kritiske situation.

“Men det kan de jo blive nødt til,” mener forbundet, hvor man i flere måneder har diskuteret, om brugen af skjult kamera ved voldelige demonstrationer i større syriske byer var i orden. Nu er konklusionen imidlertid klar.

“Man skal respektere fotoforbuddet, ellers er man selv ude om konsekvenserne,” lyder det fra brancheorganisationen, som desuden betvivler den journalistiske relevans af at dække forholdene i Syrien.

“Afslører man virkelig noget nyt og ukendt ved at fotografere en smule politivold? Alle ved jo, at det går hårdt for sig derovre!”

RokokoPosten ville gerne have bragt et billede af præsident Assad, men fotoforbuddet gælder med tilbagevirkende kraft for udenlandske medier.