Omtrent halvdelen af alle mennesker mangler en stor del af det ene kønskromosom. “Y-syndromet” kalder forskerne den alvorlige tilstand, som blandt andet medfører øget risiko for dårlig situationsfornemmelse og udvendige kønsorganer.

Peter Skov har i mange år haft mistanke om, at der var noget i vejen med ham. Han synes ikke, at hans krop ligner normale menneskers, og han har ofte oplevet, at andre kritiserer hans adfærd uden, at han selv forstår hvorfor.

Indtil for nylig har Peter ikke kunnet bekræfte, at noget vitterlig var galt. Men et opsigtsvækkende forskningsresultat bekræfter nu hans mistanke.

Defekte X-kromosomer
Svaret skal findes i en defekt i kønskromosomerne, også kendt som X-kromosomer. Normalt har mennesker to af disse kromosomer, men en omfattende undersøgelse udført af forskere på Massachusetts General Hospital Center for Human Genetic Research viser, at halvdelen af alle mennesker kun har et enkelt intakt X-kromosom.

Det andet kromosom er hos disse mennesker stærkt misdannet. Faktisk mangler en så stor del af det, at forskerne har døbt det “Y-kromosomet”. Seniorforsker Matthew Stoltzfuss, der selv er ramt af kromosomfejlen, forklarer:

“Det giver god mening at kalde kromosomet og det medfølgende syndrom for ‘Y’, for y’et er jo en slags amputeret x.”

En lettelse, at det bare er genetisk
Ifølge Matthew Stoltzfuss er det relativt let at genkende mennesker med defekte X-kromosomer. Y-syndromet medfører nemlig ofte fysiske misdannelser såsom udvendige kønsorganer og hårvækst på absurde steder. Desuden er der en stærkt øget risiko for dårlig situationsfornemmelse, uhumske vaner og en usund interesse for biler og sport.

Men trods de ubehagelige følgevirkninger er det en stor lettelse for Peter Skov, at hans problemer er genetiske.

“Jeg har længe været bange for, at min dårlige hygiejne og overdrevne interesse for sport skyldtes en karakterbrist, som krævede, at jeg arbejdede med mig selv. Men når det bare er genetisk, kan jeg jo ikke gøre for det,” udtaler Peter Skov med den ene finger langt oppe i højre næsebor.