Rige, hvide mænd med lange uddannelser danner støttegruppe. Vi kræver respekt og rettigheder, siger de.

Det startede som et seminar med titlen “Køn, Kamp og Kultur” på Roskilde Universitet, men endte med Danmarks første støttegruppe for rige, veluddannede og etnisk danske mænd. MandDom hedder gruppen, der udsprang af en diskussion om maskuline stereotyper og konceptet mandsliggørelse, og dens formål er enkelt.

“Vi vil gøre opmærksom på de normative strukturer, der stereotypiserer den hvide, rige og veluddannede mand i den offentlige sfære. Den etnisk danske mand, der har taget en længere videregående uddannelse og tjener over 300.000 kr om året, er i vores optik et klart offer, og hans situation kræver at blive belyst og forbedret,” siger sociolog Kenneth Reinicke, der forsker i mænd og maskulinitet på RUC.

Inspireret af Søren Fauli
Idéen til gruppen opstod, da Reinicke for to år siden læste et interview med Søren Fauli, hvor denne kalder mænd for den nye underklasse.

“Der gik et lys op for mig, og jeg tænkte – han har sgu fat i noget! Det kan godt være, at vi mænd her i Danmark tilhører en lille gruppe mennesker, der har både penge, status og indflydelse, men vi bliver stadig repræsenteret som stereotypier,” siger Reinicke og nævner blandt andet den magtfulde forretningsmand, det romantiske geni og krigshelten som særlig irriterende billeder på manddom i dagens Danmark.

Gøre op med negative stereotypier
“Den mest omtalte film lige nu er The Social Network om Facebook-grundlæggeren Mark Zuckerberg. En ung, hvid og veluddannet mand, der får en god idé og gennem hårdt arbejde og innovation revolutionerer vores måde at kommunikere på. Det er den slags negative stereotyper, jeg vil gøre op med,” siger Reinicke.

I skrivende stund har MandDom samlet omkring 500 medlemmer, inklusive Søren Fauli selv, men Reinicke forudser, at flere hurtigt vil komme til, efterhånden som gruppen spreder sit budskab.

“Vi har allerede en del medlemmer fra de større mediehuse i Danmark samt mange erhvervsledere og magtfulde lokalpolitikere og folketingsmedlemmer, så jeg regner ikke med, at det bliver noget problem at få MandDoms program ud i offentligheden,” fortæller Reinicke.

Artiklen blev oprindeligt bragt den 29. september 2010


Forfatterkommentar af Marta Sørensen

Til “Rige hvide mænd med lange uddannelser” skulle jeg måske have tilføjet “heteroseksuelle” – så havde vi alle den udsatte minoritets betegnelser på plads. En minoritet, der selvfølgelig ikke er specielt udsat, men særdeles godt repræsenteret i magtens korridorer.

Betyder artiklen så, at det er latterligt at kræve bedre vilkår, hvis man er en overset gruppe og ønsker frihed fra diskrimination? Selvfølgelig ikke, men når først offermøllen maler, finder man ud af, hvor mange uretfærdigheder der kan overgå et menneske, som på nogle områder bare ikke er lige så godt stillet som alle andre – man kan fx blive diskrimineret på arbejdsmarkedet, fordi man mangler evner. Er det egentlig fair, når man ofte ikke kan gøre for, hvor kompetent man er?

I spektret mellem at smide de stærkt handicappede ud på gaden og give dem 30.000 om måneden for 20 timers ugentligt arbejde har jeg ikke fundet et endegyldigt ståsted. Artiklen er måske snarere en påmindelse om, at det kan blive synd for alle, hvis de prøver hårdt nok.