12- årig skoleelev fra Kildevældskolen på Østerbro bortvist efter grov overtrædelse af skolens kostpolitik. Forældre og skoleledelse i chok. SF kræver nu forbud mod underlødige fødevarer.

Mathias Randløv Pedersen ligner mest af alt en helt almindelig dreng. Han laver som regel lektier, har mange venner, og ingen kender til, at han skulle være i dårligt selskab. Så meget desto større var chokket, da det viste sig, at Mathias var den skyldige, der kort før efterårsferien havde smuglet større mængder spegepølse fra 3-Stjernet ind på skolen.

Startede som uskyldig drengestreg
Ifølge klassekammerater var det uskyldige drengestreger, der gik for vidt. Gennem flere uger havde nogle drenge i klassen opildnet hinanden til at bryde skolens nyreviderede kostpolitik.

”Det startede med, at jeg tog grovbrød uden spelt med,” indrømmer Mathias’ klassekammerat, Lucas Albertsen. Han fortæller videre, at han, Mathias og en tredje klassekammerat forsøgte at overgå hinanden.

”Mathias sagde faktisk, at han nok ville tage 3-Stjernet med, men vi troede jo bare, han lavede sjov.”

Mathias lavede ikke sjov! Dagen efter viste han sine venner en hel pakke af den knaldrøde spegepølse med et fedtindhold på hele 45 procent. Og han nøjedes ikke med at vise pakken frem – han spiste selv en hel skive og forsøgte også at lokke andre til at smage.

Magtesløse forældre
Mathias’ mor, Hanne Randløv, ved ikke, hvor hendes søn har fået spegepølsen fra.

”Vi har bestemt aldrig haft den slags i vores hjem,” fastslår hun bestemt. Hun erkender dog, at han kan have købt den for sine lommepenge. ”Man kan jo efterhånden få den slags på ethvert gadehjørne, så man er temmelig magtesløs, når børnene bliver store nok til at købe ind på egen hånd,” sukker hun.

Formanden for klassens forældreråd, Majken Hansen, er kun delvist enig:

”Den underlødige kost er ganske vist alt for let tilgængelig, men vi har som forældre et ansvar for at lære vores unge at træffe fornuftige valg. Jeg mener – det her var tæt på at gå ud over helt uskyldige børn,” siger den stærkt rystede Majken Hansen, der slet ikke tør tænke på, hvad der kunne være sket, hvis ikke en opvakt elev havde anet uråd og bedt gårdvagten om hjælp.

100 procent af alle stiknarkomaner har tidligere i deres liv indtaget underlødig kost som spegepølsen fra 3-Stjernet.

Politisk falliterklæring
SF’s sundhedsordfører, Jonas Dahl, mener, at det er en politisk falliterklæring, at den ulykkelige begivenhed overhovedet var mulig.

”I SF så vi gerne et forbud mod en lang række underlødige fødevarer, men desværre mangler den politiske vilje til at sikre borgerne mod forkert ernæring,” udtaler Jonas Dahl, der dog ikke er overrasket over, at det forholder sig sådan. ”Vi har forgæves forsøgt at få vores kolleger fra de andre partier til at spise fornuftigt, men rigtig mange er desværre tydeligvis misbrugere af underlødig kost. Med sagen her in mente er vi dog overbeviste om, at tiden er inde til at fremsætte et lovforslag, opbakning eller ej!”

På Kildevældskolen har den chokerede skoleledelse ikke tid til at vente på politisk indgriben. Ledelsen har brugt efterårsferien på at udvikle tiltag, der skal ruste eleverne til at styre uden om mængden af skadelige ernæringskilder. Blandt andet har skolen nu iværksat et samarbejde med Gb-foreningen (forening for gastric bypass-opererede og deres pårørende, red.), så mennesker, der har været tætte på at dø af fødevaremisbrug kan advare eleverne og lære dem at sige nej til de mange fristelser.

Artiklen blev oprindeligt bragt den 25. oktober 2010


Forfatterkommentar af Zenia Larsen

I gamle dage var det et hæderstegn, at lille Inge kunne opremse profeterne og kongerækken. I dag er slår de voksne hænderne sammen i begejstring, når de kære små kan opremse adskillige underlødige fødevarer.

Jeg har den teori, at mange forældre i dag nærer deres kontrolgen ved at detailplanlægge, hvad poderne putter i munden. Men da det ikke er velset at prale med sin evne til at sikre sit afkom en velafbalanceret kost, sublimerer de i stedet stoltheden ved at dæmonisere det usunde.

Det underlødige!

Artiklen er naturligvis sat på spidsen. Men jeg har oplevet forældre, der blev forfærdede over, at deres børn havde købt Yum Yum-nudler i smug. Ligeledes kender jeg til forældre, hvis børn ikke må komme i hjem, hvor de voksne kan finde på at stikke ungerne en is på en almindelig hverdag.

Sjovt nok er det ofte samme type forældre, der sætter en ære i, at deres børn ikke er kræsne. Og derfor kan man høre den samme stolte mor fortælle, at Lille-Kræn spiser alt, hvad der bliver serveret, og at Lille-Kræn heldigvis gik langt uden om spegepølsedelen af rugbrødsmanden til børnefødselsdagen.

Med mindre det selvfølgelig var den gode, fedtfattige og økologiske oksespegepølse. For man skal jo heller ikke være snerpet, og børn skal have lov at være børn …