Han har alle dage gjort livet surt for menneskeheden. Men faktisk er Satan en flink fyr, der bare mangler kærlighed. Det mener sognepræst Erling Madsen, der forleden dag mødte den berygtede dæmon i Fakta.

Lige siden Gud skabte mennesket, har Satan gjort sit for at ødelægge det for os. Han fristede Eva i Edens Have, han fristede Jesus i ørkenen, og for nylig fristede han DR til endnu engang at genudsende Matador.

Men faktisk er det en unuanceret og stærkt stigmatiserende udlægning. For Satan er andet og mere end en ondsindet frister, der udelukkende tænker på at ødelægge det for andre. Det mener sognepræst Erling Madsen fra Nyborg.

“Det er da rigtigt, at Satan ikke altid opfører sig helt pænt, men han har jo heller ikke haft det let,” udtaler Erling Madsen, der inviterede den berygtede dæmon hjem til en kop kaffe efter at have mødt ham tilfældigt i Fakta.

“Satan prøvede at lokke mig til at forlade butikken uden at betale, men jeg kunne se, at han i virkeligheden bare higede efter anerkendelse og omsorg.”

Offer for eksklusion
Til at begynde med virkede Satan kold og utilnærmelig, men det lykkedes Erling Madsen at få dæmonen til at åbne sig. Og det var en hjerteskærende historie, han kunne fortælle.

“Vi kristne forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen helt uden at tænke over, at det faktisk gør ondt på ham at blive holdt udenfor,” lyder det skamfuldt fra sognepræsten, der fortsætter:

“Satan blev forvist af Gud, og siden har alle mennesker stigmatiseret ham og gjort ham til selve personificeringen af alverdens ondskab. Det er faktisk en virkelig grov form for mobning, hvis man tænker over det.”

Erling Madsen medgiver, at Satan ganske vist står bag Nazi-Tyskland, hungersnød og cancer, men at det kun er fordi, han er ensom og har en uheldig måde at søge opmærksomhed.

Elsker æggesnaps
Man skal huske, mener Erling Madsen, at Satan har været overladt til sig selv siden verdens begyndelse og derfor aldrig har haft mulighed for at lære af et fællesskab, hvordan man skal opføre sig.

Så det er vigtigt at huske, at Satan er andet og mere end sine ugerninger. For hans personlighed rummer en masse andet, og det har han også ret til at blive anerkendt for.

“Satan elsker for eksempel æggesnaps. Det betroede han mig efter nogle timer, selvom det var virkelig svært for ham sådan at afsløre sine blødere sider,” fortæller sognepræsten, der desuden lærte, at Satan er flov over sit udseende og godt kunne tænke sig at have en rigtig ven.

Hvor Satan er nu, ved Erling Madsen ikke. Men før de brød op, lod han Satan forstå, at han altid var velkommen på præstegården en anden gang.

Hvis du møder Satan, anbefaler Erling Madsen, at du lader være med at gøre noget dumt, selv hvis Satan påstår, at det vil gavne dig. Men du skal heller ikke blive bange og give ham en kold skulder:

“Giv ham hellere et knus og en æggesnaps og lad ham forstå, at han faktisk er en flink fyr,” foreslår præsten.