Foto: Le Serment du Jeu de paume, Jacques-Louis David

Foto: Le Serment du Jeu de paume, Jacques-Louis David

På linje med advokater, læger og præsidenter skal fremtidens journalister aflægge ed før ansættelse. Forslaget kommer fra Dansk Presseforbund i kølvandet på de seneste journalistiske fadæser hos DR og TV 2.

Hvis læger og advokater sjusker eller lyver, kan de miste deres bestalling. Men for den fjerde statsmagt er konsekvensen dagbøder og i værste fald krav om dementi. Derfor vil Dansk Presseforbund have, at mediehærens soldater skal aflægge ed, inden de kaster sig over det journalistiske hverv.

Ed og forbryderarkiv
En af grundene til forslaget er DR’s indslag med de falske demonstranter, der vakte stor forargelse.

Kort efter var den gal igen, da TV 2 bragte tre tophistorier, hvor nogle tilsyneladende tilfældigt udvalgte arbejdsgivere fortalte, at de ikke kan få besat ledige stillinger på trods af den høje ledighed. Det viste sig senere, at de tre hovedkilder er aktive på den politiske højrefløj.

”At DR udarbejder et par etiske retningslinjer er ikke nok. Og hvad skal man egentlig forstå ved ‘god presseskik’? Reglerne er jo kun vejledende,” siger Henri Gorm Jensen, formand i Presseforbundet.

Han mener, at der skal alvorligere konsekvenser til for at sikre lødig journalistik.

Henri Gorm Jensen bakkes op af Mogens Blicher Bjerregård, der er formand i Dansk Journalistforbund. Bjerregård vil dog gå skridtet videre:

”Jeg er klar til at indføre et forbryderarkiv, hvor alt fra små forseelser som manglende kildeangivelse og kommafejl til større fadæser som DR’s er tilgængelige for offentligheden,” siger Bjerregård.

Landsforrædere i lygtepæl
Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, hilser også forslaget velkomment.

”Journalisterne skal sværge, at de aldrig vil køre personhetz eller bruge udtryk som’raser’ og ‘ny undersøgelse viser’. Og så skal der slås hårdt ned på lækager og løftebrud,” siger Mogens Jensen.

Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, er enig. Hun vil dog gå endnu videre:

”Ed og arkiv er fint. Men i gamle dage hængte man sådanne landsforrædere i den nærmeste lygtepæl, hvis de marcherede i takt med løgnen,” raser Ellen Trane Nørby.

Hun er godt gal i skralden over den manglende gennemsigtighed, som ”gennemsyrer dansk presses redigerede virkelighed”, og som ”på ingen måde ikke kan sammenlignes med jobbet som politiker”.