I dag besvarer ekspert i positiv psykologi, cand.psych. Birgit Hjort, et brevkassespørgsmål fra 51-årige Margit, der ønsker hjælp til at tackle sin sure kollega.

Kære RokokoPosten

Jeg har en kollega, som tit er sur, og det ødelægger hele arbejdsdage for mig selv og mine andre kolleger. Her er et eksempel:

Min kollega møder en morgen og siger straks, at han er i dårligt humør. Så går han ind på sit kontor. Jeg bliver bekymret og går ind for at høre, om han har brug for at snakke. Det har han ikke, lader han mig forstå på en virkelig vranten måde.

“Bare lad som om, jeg slet ikke er her,” siger han bare.

Så får jeg den idé at lave et fad med kaffe og småkager til ham for at muntre ham op. Men han bliver slet ikke glad og spørger bare, om jeg ikke forstod, at han ville være i fred. Så går jeg igen, men sætter da fadet på hans skrivebord først.

Lidt senere opdager jeg, at han har stillet fadet ud i køkkenet. Jeg går ind for at spørge, om han slet ikke har lyst til kaffe og småkager, og så nærmest råber han, at jeg skal lade ham være i fred.

Det bliver jeg selvfølgelig ked af, så jeg går ind til en anden kollega. Hun bruger lang tid på at trøste mig, men siger til sidst, at hun er nødt til at arbejde. Jeg er stadig ked af det, så jeg går videre og må alle kollegerne igennem, før jeg har det bare lidt godt igen.

Det er faktisk kun min sure kollega, der får lavet noget den dag. Hvad skal jeg gøre?

Kærlig hilsen Margit


Kære Margit

Du er glad, positiv og gør en aktiv indsats for at glæde din kollega. Men du bliver afvist i stedet for at få den tak, du fortjener.

Men du gør ikke noget forkert! Din kollega har derimod sikkert haft en dårlig barndom og har aldrig lært at opføre sig konstruktivt.

Så bare bliv ved med at være sød og omsorgsfuld over for ham. Du kan måske alliere dig med dine kolleger om en fælles indsats. Så mærker han velviljen tydeligere, og du står ikke alene, hvis han endnu engang reagerer utaknemmeligt. Du kan også foreslå, at han går til psykolog eller lattercoach.

Til sidst vil han forhåbentlig give slip og blive et behageligt menneske, som ikke isolerer sig og ødelægger andres humør. Ellers må I få jeres chef til at fyre ham, før han ødelægger dit og andres selvværd.

Kærlig hilsen Birgit Hjort