Dansk ekspert i katolicisme vurderer, at de katolske kardinaler foretrækker en troende pave.

I går begyndte konklavet, hvor de katolske kardinaler vælger den næste pave.

RokokoPosten har derfor talt med Gitte Christensen, der er cand. mag. i religionsvidenskab og ekspert i katolicisme, for at finde ud af, hvilke kvaliteter kardinalerne lægger vægt på. Hun mener, at det først og fremmest er vigtigt, at den kommende pave er troende.

“Ligesom tro betyder meget for mange præster i den danske folkekirke, så er det også vigtigt for de katolske kardinaler. Faktisk er min vurdering, at et stort flertal vil være enige i, at tro betyder meget.”

Jesus temmelig vigtig
Gitte Christensen uddyber, at det ikke er lige meget, hvad den kommende pave tror på.

“Katolikkerne er jo tilhængere af kristendommen, og derfor er det ikke nok bare at tro på en religion. Jesus er temmelig vigtig, så det skal helst være ham, de tror på.”

Når det så er sagt, erkender Gitte Christensen, at det kan være vanskeligt for kardinalerne at vide, hvem der er troende nok.

“Man kan jo sagtens læse Bibelen uden at tro på den. Det gør jeg for eksempel selv. Men som kardinal vil man nok ikke synes, at det er nok, og så har man et problem, for man kan jo ikke måle tro,” forklarer katolicismeeksperten, der ikke tør komme med et bud på, hvem kardinalerne vælger.

Ved mest om sexmisbrug
Når det er svært at komme med et ordentligt bud, skyldes det først og fremmest, at det katolske miljø er ekstremt lukket, og at den katolske kirkes gejstlige ofte bruger et gådefuldt sprog, som er vanskeligt for udenforstående at forstå.

“Den katolske kirke er i det hele taget meget religiøs, og det gør, at det nærmest er umuligt for almindelige mennesker at sætte sig ind i, hvordan kardinalerne tænker.”

Christensen medgiver da også, at hendes største viden om den katolske kirke handler om sexmisbrugsskandalerne.

“Som ekspert er det vigtigt at være objektiv, og da indholdet i selve den katolske religion jo er stærkt subjektivt, har det ikke været mit primære interesseområde, selvom jeg selvfølgelig godt ved, at de har helgener og beder til Jomfru Maria,” slutter hun.