Foto: cjh1452000, Wikimedia Commons

Foto: cjh1452000, Wikimedia Commons

Jeg vil ikke lefle for borgerne, men gøre det rette i en kritisk situation. Sådan siger den romerske hersker efter et brat fald i popularitet.

Aldrig før har Kejser Nero haft så lav tilslutning blandt den romerske befolkning. I sidste uge svarede kun 14,7 % af borgerne ja til udsagnet “Jeg foretrækker Nero som min diktator”, mens over 70 % gerne så, at “en af Neros nære familiemedlemmer slog ham ihjel og overtog magten”.

De lidet opmuntrende meningsmålinger tager dog ikke modet fra den 28-årige hersker, der planlægger at fortsætte ufortrødent med sine reformer.

“Som politiker har jeg altid sat en høj moralsk standard og ville derfor ikke kunne se mig selv i spejlet, hvis jeg ikke gjorde det rette, men blot leflede for befolkningen,” udtaler Nero, der for et par år siden nød stor popularitet.

Kontroversiel uslukket brand
Efter sidste års massive brand blev kejseren dog kritiseret for sit manglende engagement i slukningsarbejdet.

“Jeg ved, det var kontroversielt at beholde en stor del af militæret som tilskuere til min violinkoncert frem for at lade dem deltage i redningsarbejdet. Men nødvendighedens politik fordrer, at man nogle gange gør upopulære ting, der først viser deres nytte på langt sigt,” mener kejseren, der dog ikke ønsker at præcisere, hvordan branden, der stadig hærger i et af byens fattigste kvarterer, skal gavne Roms interesser.

Myrdet mor klart løftebrud
Samtidig husker mange borgere, hvordan Nero i 59 fik sin mor, Agrippina, slået ihjel. Dette hjælper heller ikke på hans popularitet, mener kejserens tidligere rådgiver, filosoffen Seneca.

“Problemet var ikke så meget drabet, men at Nero i 54 kom til magten med en meget klar mordpolitik, hvor kun senatorer, politiske modstandere og tilfældige borgere måtte slås ihjel – ikke mødre. Den slags løftebrud gør det svært for befolkningen at tro på ham, når han kalder sig den sidste humanistiske regent,” siger Seneca.

Filosoffen er dog er overbevist om, at Nero har lært af kritikken og fremover ikke vil myrde romere, han tidligere har haft et tæt forhold til:

“Nero er i bund og grund en fornuftig mand, og jeg tror helt sikkert, at eftertiden vil huske ham som en meget bedre leder, end tilfældet er i dag!”