Omtrent halvdelen af alle mennesker mangler en stor del af det ene kønskromosom. “Y-syndromet” kalder forskerne den alvorlige tilstand, som blandt andet medfører øget risiko for dårlig situationsfornemmelse og udvendige kønsorganer.

Peter Skov har i mange år haft mistanke om, at der var noget i vejen med ham. Han synes ikke, at hans krop ligner normale menneskers, og han har ofte oplevet, at andre kritiserer hans adfærd uden, at han selv forstår hvorfor.

Indtil for nylig har Peter ikke kunnet bekræfte, at noget vitterlig var galt. Men et opsigtsvækkende forskningsresultat bekræfter nu hans mistanke.

Defekte X-kromosomer
Svaret skal findes i en defekt i kønskromosomerne, også kendt som X-kromosomer. Normalt har mennesker to af disse kromosomer, men en omfattende undersøgelse udført af forskere på Massachusetts General Hospital Center for Human Genetic Research viser, at halvdelen af alle mennesker kun har et enkelt intakt X-kromosom.

Det andet kromosom er hos disse mennesker stærkt misdannet. Faktisk mangler en så stor del af det, at forskerne har døbt det “Y-kromosomet”. Seniorforsker Matthew Stoltzfuss, der selv er ramt af kromosomfejlen, forklarer:

“Det giver god mening at kalde kromosomet og det medfølgende syndrom for ‘Y’, for y’et er jo en slags amputeret x.”

En lettelse, at det bare er genetisk
Ifølge Matthew Stoltzfuss er det relativt let at genkende mennesker med defekte X-kromosomer. Y-syndromet medfører nemlig ofte fysiske misdannelser såsom udvendige kønsorganer og hårvækst på absurde steder. Desuden er der en stærkt øget risiko for dårlig situationsfornemmelse, uhumske vaner og en usund interesse for biler og sport.

Men trods de ubehagelige følgevirkninger er det en stor lettelse for Peter Skov, at hans problemer er genetiske.

“Jeg har længe været bange for, at min dårlige hygiejne og overdrevne interesse for sport skyldtes en karakterbrist, som krævede, at jeg arbejdede med mig selv. Men når det bare er genetisk, kan jeg jo ikke gøre for det,” udtaler Peter Skov med den ene finger langt oppe i højre næsebor.

(Artiklen blev oprindeligt bragt den 29/6 2012)


Forfatterkommentar af Zenia Larsen

Det er en eviggyldig sandhed, at der stort set ingen grænser er for, hvad man kan udsætte mænd for i morskabens navn, mens man skal fare med lempe, når det gælder kvinder. At dømme ud fra læsernes reaktioner er det temmelig ukontroversielt at kalde Y-kromosomet for et defekt X-kromosom, mens det straks er noget andet, når man fortæller om en kvinde, der blev dødeligt såret af at høre en krænkende glose.

Det er en skam, for jeg tror ikke på fuld ligestilling mellem kønnene, så længe det ikke er lige meget, om det er mænd eller kvinder, der kommer under satirekniven.

Faktisk stammer tanken om det defekte X-kromosom fra en feministisk vittighed. Man må nemlig gerne lave jokes på bekostning af mænd – hvis de altså ikke er handicappede, sorte eller homoseksuelle.

RokokoPosten følger ikke disse regler. For vi synes ikke, at man skal gøre forskel på folk.