Foto: Folketinget.dk

Det er ikke hetz at tage kørekortet fra hashrygere, der ikke er til fare for trafikken. Piratkopiering og andre ulovligheder skal nemlig kunne straffes på samme måde, mener Trine Bramsen.

Trine Bramsen (S) udtalte før jul, at det er helt fair, at det koster kørekortet, hvis man har spor af hash i kroppen, selvom koncentrationen er så svag, at den ikke påvirker evnen til at køre bil:

“Hash er ulovligt, og vi skal sørge for, at de unge ikke tager stoffer, og at de ved, at det får rigtig store konsekvenser.”

Nu forsikrer hun over for RokokoPosten, at der ikke er tale om en hetz mod hashrygere:

“Det er ikke kun hashrygning, der skal koste kørekortet. Det er alle mulige former for kriminalitet. For det handler ikke om trafiksikkerhed. Det handler om at ramme folk, hvor det gør mest ondt, så de lærer at overholde loven.”

For let at piratkopiere
Trine Bramsen nævner, at hendes forslag især er relevant i forhold til piratkopiering, som alt for mange finder helt uproblematisk.

“Det er alt for let at piratkopiere, og risikoen er i dag for lille til at afholde folk fra det. Men hvis man kombinerer en øget kontrol med den konsekvens, at man mister kørekortet i tre år, vil det helt sikkert have en opbyggelig effekt,” mener hun.

I de øvrige regeringspartier er der generel opbakning til forslaget.

Nok med klip i kørekort
De Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen, mener dog, at det er for voldsomt at skulle miste kørekortet for piratkopiering.

“Det giver god mening at ramme folk på deres ret til at færdes i trafikken, men et klip i kørekortet må være tilstrækkeligt for førstegangsforseelser,” udtaler Jeppe Mikkelsen, der bakkes op af sit partis sundhedsordfører, Camilla Hersom.

“Piratkopiering medfører trods alt ikke samme risiko for en regulær psykoseepidemi på samme måde, som hashrygning gør, så selvom begge dele med rette er ulovlige, må straffen differentieres. Man skulle jo nødig forledes til at tro, at hash påvirker kroppen på samme måde, som når man downloader en ulovlig fil på nettet,” påpeger hun.

Trine Bramsen og Camilla Hersom er dog enige om, at man skal overveje forbud mod rejser til Holland og andre lande, hvor hash er lovligt.