Foto: Jason Morrison, freeimages.com

Nu er det slut med ingenting at vide om den europæiske patentdomstol. RokokoPosten har nemlig bedt en ekspert om at fortælle alt, du har brug for at vide.

Ifølge en rundspørge foretaget af RokokoPostens analyseinstitut, RokokoPolls, ved 273 procent af danskerne “intet eller mindre” om den europæiske patentdomstol. Derfor har vi bedt Bent-Jørgen Hansen, der er professor i Vigtighedsagtig Viden om ting Vedrørende Den Europæiske Union og Den Slags, om at fortælle, hvad patentdomstolen er, og hvorfor det er vigtigt for danskerne at tage stilling til den.

“Først og fremmest er der tale om et substantiv – altså et navneord,” oplyser Bent-Jørgen Hansen og fortsætter:

“Det er faktisk også på flere måder et sammensat navneord, for det består både af ordene ‘patent’ og ‘domstol’, hvoraf det sidste i sig selv er sammensat af ‘dom’ og ‘stol’. Man kan desuden om den europæiske patentdomstol sige, at den har hjemme i Europa, og at de to ord tilsammen indeholder samtlige danske vokaler med undtagelse af y, ø og å.”

Ikke en rigtig stol
Herefter understreger Bent-Jørgen Hansen, at der ikke er tale om en rigtig stol, men derimod en domstol, som ganske vist er noget, hvor man oftest finder op til flere stole.

“Det er dog ikke disse, der hentydes til. Der er snarere tale om en instans eller et system, der kan afsige domme, og den beskæftiger sig med patenter i Europa.”

Årsagen til, at ordet “stol” indgår i ordet, ligger uden for Bent-Jørgen Hansens fagområde. Til gengæld fortæller han, hvorfor det er så vigtigt, at danskerne tager stilling.

Nogen, der kan bestemme
“Den europæiske patentdomstol er et vigtigt emne, som alle danskere bør tage stilling til, fordi sådan en domstol har  magt til at bestemme ting, og disse ting kan få indflydelse på Danmark. Derfor er det vigtigt, at danskerne tager stilling til den,” argumenterer han.

Han mener dog ikke, at det, som mange politikere og faglige organisationer har anbefalet, er entydigt, at man bør stemme nej.

“Man har faktisk flere muligheder,” fastslår han og slutter:

“Man kan stemme ja. Men man kan også stemme nej. Og så kan man stemme blankt, eller man kan helt undlade at stemme. Så man bør bestemt tænke sig grundigt om.”