Foto: Zenia Larsen, RokokoPosten

Et stigende antal børn, der gerne vil udsættes for passiv rygning, føler, at de fratages muligheden for selv at vælge.

Niklas Kjær er 13 år gammel, rygerbarn og elsker lugten af tobaksrøg. Derfor er han glad for, at hans forældre – trods utallige advarsler – vælger at ryge inden døre.

Benjamins klassekammerat, 12-årige Signe Jørgensen, er mindre heldig. Ligesom Niklas foretrækker hun at opholde sig i rum med tobaksrøg, men hendes forældre går altid udenfor, når de skal ryge.

“Der står på cigaretpakkerne, at børn har ret til selv at vælge, men faktisk får jeg slet ikke noget valg, når de sådan bare går ud uden at høre mig,” siger hun.

Tvunget i hashklub
I Børns Vilkår er der stort fokus på det stigende problem med børn, der ikke føler sig hørt.

“Det er helt centralt at høre børn i spørgsmål, hvor de selv har ret til at vælge, og det er dybt problematisk, at myndighederne træffer valget på børnenes vegne ved at appellere til, at de voksne rygere beskytter børnene mod tobaksrøg,” udtaler børnerådgiver Christian Eriksen, der næsten dagligt hører om børn og unge, der får et røgfrit miljø presset ned over hovederne.

For børnene betyder de røgfrie hjem og rygeforbud de fleste offentlige steder, at de tvinges ud i skumle miljøer på værtshuse og i værste fald hashklubber for at blive udsat for den røg, de har ret til.

“Jeg er tit bange, især hvis de voksne er fulde, men jeg har altså ret til selv at vælge, og hvis det betyder, at jeg skal gå på værtshus, så må det jo være sådan,” siger Signe, der flere gange om ugen går ned på det lokale værtshus for at sidde et par timer og indånde den røgmættede luft.

Stimler sammen i rygerhjem
Andre dage kan Signe heldigvis komme med Niklas hjem. Det er en mulighed, som mange børn på Niklas og Signes skole benytter sig af.

“Det er hyggeligt, at Niklas så tit har kammerater med hjem fra skole, men det er lidt ærgerligt, når de ligefrem stimler sammen herhjemme, bare fordi det er deres eneste mulighed for at være i røgfyldte lokaler,” siger Niklas’ far, Bjarne Kjær.

Fra politisk hold er der dog ikke udsigt til ændringer:

“Vi skal ikke bare lære børnene at vælge. Vi skal lære dem at vælge rigtigt,” udtaler sundhedsminister Nick Hækkerup (S).