På grund af omfattende defekter i form af sekterisk vold og borgerkrig har irakerne valgt at tilbagelevere det demokrati, de fik af USA i 2004.

Efter en “aldeles nepotistisk og ikke-demokratisk proces” har den irakiske befolkning besluttet sig for, at amerikanerne godt må beholde det demokrati, som de i 2004 forærede landet.

Det fortæller blandt andet en 28-årig iraker, der ønsker at være anonym, fordi han ikke har lyst til at blive nakkeskudt og efterladt i en grøft.

”Efter at være blevet regeret af en fascistisk og ekstremt krigerisk diktator i årtier var vi nok lidt naive og troede, at demokrati var noget med selvbestemmelse og rejemadder hvert fjerde år,” siger han og suppleres af en anden lokal beboer, som heller ikke ønsker sit navn bragt, fordi han har sit liv kært.

Kan ikke bruge demokrati
”Forstå os endelig ret: Vi er skam ikke utaknemmelige. Altså, det med at stemme og valgplakaterne med billeder af andre end Saddam er jo fint nok og rigtig sjovt. Helt sikkert. Men vi havde nok ikke regnet med, at demokrati indebar helt så mange selvmordsbomber og så omfattende sekterisk vold,” siger beboeren og bakkes op af en lige så anonym kvinde, der ifølge hende selv slet ikke er i selskab med de to mænd, da det kunne gøre en del militser misfornøjede.

”Ingen havde regnet med at blive Schweiz eller Liechtenstein overnight; det havde været fint nok, hvis bare vi var blevet Ecuador eller Venezuela på de ti år, der er gået siden krigen. Men strengt taget er vi nu mere som Rwanda eller Bosnien anno 1994. Så selvom vi ikke behøver at få Saddam tibage, er det nok bedst, at vi returnerer demokratiet til amerikanerne, for det er ikke helt det, vi troede,” forklarer hun.

USA har ufejlbarlig plan
Flere meningsmålinger indikerer da også, at irakerne i stedet for demokrati foretrækker styreformen ”Hvad som helst, der ikke indebærer massedrab på civile”.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har imidlertid nægtet at tage demokratiet igen, men lover at bevæbne ekstremistiske grupper, som ikke kan lide USA, men endnu mindre kan lide dem i Irak, som USA heller ikke kan lide.

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium er denne plan ekstremt gennemtænkt og hviler på ubetvivlelige efterretninger, som utvetydigt vil føre til større sikkerhed for USA og evig fred i Irak.