Foto: Guillaume Piolle (CC-BY-3.0), Wikimedia Commons

Det er synd, når lille Freja kommer hjem med julepynt i de forkerte farver. For så kan det jo ikke komme op at hænge. Derfor kræver forældre nu, at institutionerne følger årets farvetrends, når der skal laves pynt med de små.

Sidste år ved juletid viste 3-årige Freja Mosholm Andersen fra Østerbro glædestrålende sine forældre den julepynt, hun havde lavet i børnehaven: guirlander, musetrapper og et enkelt flettet hjerte. Hun glædede sig sådan til at se det hænge på juletræet. Men hun blev så skuffet.

Frejas mor, Benedicte Mosholm Lassen, fortæller om den triste begivenhed:

“Jeg kan sagtens forstå, at Freja gerne ville have julepynten op, men alt det der røde, gule, blå og grønne glanspapir matchede jo slet ikke de stilfulde Kenzo-farver, jeg havde valgt som farvetema for hele stuen.”

I år har Benedicte Lassen derfor, sammen med en gruppe forældre, der har stået i samme ubehagelige situation, sendt et nødråb til landets skoler og daginstitutioner.

Centraliseret farvekort
I alt 38 forældrepar har skrevet under på en opfordring til, at personalet fremover orienterer sig om årets julefarver, før der indkøbes materialer til de kreative julesysler.

“Det tager ikke mange timer lige at sætte sig ind i årets trends og udvælge nogle farver og teksturer, der harmonerer med årets temaer,” mener Benedicte Lassen, der tilføjer, at man kunne ordne det centralt og blot sende retningslinjer og farvekort ud via mail.

“Så er det jo nærmest ikke ressourcekrævende,” siger hun som svar på den kritik, forældregruppen har mødt fra skeptikere, der ikke mener, at personalet skal bruge tiden på den slags “ligegyldigheder”.

For børnenes skyld
Modstanderne af idéen kritiserer blandt andet gruppen for at være egofikseret.

“De ser kun deres egne navler og hverken børn eller fællesskab,” skriver en kritiker på gruppens Facebook-væg.

Men Benedicte Lassen afviser, at der er hold i kritikken:

“Det er da for børnenes skyld! Freja blev så ked af det, da vi sagde, at hendes pynt desværre ikke kunne komme op at hænge. Den smerte kunne vi have skånet hende for, hvis bare børnehaven havde tænkt sig om og valgt de rigtige farver.”

Hun tilføjer, at farver som bark, figen, tang, torden og due vil være sikre valg i år:

“Men ikke den traditionelle røde. Så hellere en dæmpet sorbet.”

(Artiklen blev oprindelig bragt den 23/11 2013)


Forfatterkommentar af Zenia Larsen

Jeg ved ikke, hvor meget der er er fordom og karikatur, og hvor meget det her fænomen faktisk eksisterer. Men artiklen her bredte sig som lynild, og ud fra kommentarerne at dømme er den langt mere virkelighedsnær, end jeg selv forestillede mig.

Der er selvfølgelig nogle, der går så højt op i, at hjemmet ser “rigtigt” ud, at det bliver svært for børn at udfolde sig. Og der er også nogle, der har det med at synes, at det, som andre gør, er synd for deres børn i situationer, hvor de måske hellere skulle se indad og spekulere over, om de selv var med i den ligning, der gav resultatet “synd”.

Men der er nok også noget sandt i, at kun 38 forældrepar skrev under på Benedicte Lassens opfordring. I hvert fald tillader jeg mig at tro, at virkelighedens forældre generelt tager mere afslappet på de ydre rammer. Ellers fortjener de en kindhest. Og den skal ikke være dæmpet sorbet.