Foto: Hans Hillewaert, Wikipedia

Glem alt om ebola og listeria. Pigelus er konstateret i en lang række lande, og Seruminstituttet frygter en egentlig pandemi i Danmark inden for det næste halve år.

Hovedlus er giganter sammenlignet med dem. De mikroskopiske kryb er så små, at de trænger ind gennem hudens porer, hvorefter de bevæger sig op til hjernen og begynder at lægge æg. Der er tale om de frygtede pigelus, der kan sprede sig til Danmark i løbet af ganske kort tid.

“Der er rapporteret tilfælde af pigelus i flere europæiske lande, og i Tyrkiet er der allerede så mange tilfælde, at man kan tale om en pandemi,” udtaler dr. med. Mogens Gerner Mikkelsen fra Statens Serum Institut (SSI), der vurderer, at pandemien vil brede sig til det øvrige Europa i løbet af kort tid, så også Danmark bliver ramt i løbet af det næste halve år.

Vildt klamme, men uskadelige
Pigelus er ikke som sådan skadelige. De giver ingen sygdomme, og man mærker ikke, at man har dem. Men de er vildt klamme, og så smitter de afsindig nemt, forklarer Mogens Gerner Mikkelsen:

“Så snart et område er ramt, skal der ikke andet til end, at en pige eller kvinde rører ved en dreng eller mand, så får han pigelus. Det er bare så klammo-vamlo, og vi kan desværre ikke rigtig gøre noget for at stoppe det.”

Speditør Lars Eriksen fra Vejle er enig med lægen fra SSI.

“Jeg har prøvet at få pigelus som barn, da nogle af pigerne fra klassen pludselig omringede mig og begyndte at kilde mig,” fortæller han og tilføjer, at han ikke kunne stille andet op end at råbe “Ad, pigelus!”

Er drengelus det samme?
Ifølge Mogens Gerner Mikkelsen findes der en anden variant af den lille snylter, nemlig drengelusen, som piger kan blive smittet med ved berøring af drenge.

“Men selvom smitteforløbet og manglen på symptomer svarer til det billede, vi ser med pigelus, er det ikke helt det samme. Piger og kvinder håndterer generelt smitten med større ro end drengene, og det er kun, mens de går i 6.-8. klasse, at de for alvor synes, det er klamt,” forklarer han.

Årsagen skal findes i forskelle mellem drenge- og pigehjerner. Hjerneforsker Andreas Ebbesen bekræfter:

“Drengehjerner tåler ikke pigelus på samme måde, som pigehjerner tåler drengelus. Og nu kan jeg ikke sige mere, for bare tanken om pigelus gør mig altså bare sådan ewww-føj!”