DR står klar med den dramatiske efterfølger til hitserien 1864, hvor seerne kan opleve græsset gro og se Enrico Dalgas voldtage et fyrretræ nær Herning.

Først bjergtog den episke fortælling om slaget ved Dybbøl i 1864 det ganske land. Men allerede inden begejstringen har lagt sig, står Danmarks Radio klar med efterfølgeren, som skildrer den dramatiske historie om, hvordan den jyske hede gennem hårde kampe blev forvandlet til frugtbar landbrugsjord.

Og hvis man skal tro anmeldernes dom efter en pressevisning i DR Byen tirsdag formiddag, kan seerne allerede begynde at glæde sig til, at serien får premiere først i 2015.

Vil opdyrke Limfjorden
“Det er stor, subtil filmkunst,” erklærer Politikens anmelder, Kim Skotte, og fortæller, at de to første afsnit, hvor man følger en græs- og lyngmark i Ringkøbing, er “herligt adstadigt fortalt”.

Flere andre anmeldere priser særligt scenen i tredje afsnit, hvor Enrico Dalgas voldtager et 41-årigt fyrretræ i en klitplantage nær Herning og i et anfald af agrarisk delirium kræver Limfjorden opdyrket.

Danmarks Radio fortæller, at man i bestræbelsen på at overholde seriens dramatiske credo, “tell it, don’t show it”, er gået endnu længere end i første sæson.

Mere fortællerstemme
“Vi tænkte, at en oplagt måde at forbedre konceptet på var at introducere endnu mere fortællerstemme; derfor har vi faktisk indspillet store dele af serien midt om natten nær Struer uden nogen form for belysning. I lange stræk minder resultatet imponerende meget om en lydbog,” siger DR’s dramachef, Piv Bernth.

“Samtidig har vi en krydsklipning til en fremtidig handling, hvor en efterkommer af en uldjysk hosekræmmer, som nu ejer en papirfabrik, bogstavelig talt skærer handlingen ud i pap,” forklarer hun.

Flere har dog bemærket, at selvom serien på et tidspunkt viser en krukke med såsæd, skildrer “1865: Kampen mod heden” faktisk ikke på noget tidspunkt selve hedens opdyrkning.

“Nej, det er rigtigt. Der var simpelthen for meget handling til, at vi kunne klemme lige netop det aspekt ind. Men vi regner med, at opdyrkningen kommer i næste sæson eller den efterfølgende,” forklarer Piv Bernth.