Foto: Julia Freeman-Wolpert, Freeimages.com

Foto: Julia Freeman-Wolpert, Freeimages.com

Skattesvig, ingen momsindberetning og voldsom nepotisme i ansættelsen af nisser er nogle af de anklager, der i disse dage regner ned over julens gavmilde giver. 

Er det i orden at ansætte venner og familie til at varetage nissefunktioner i produktionen af gaver? Ikke hvis man spørger de grønlandske myndigheder, der sidste uge anmeldte Julemanden for “udbredt nepotisme, der undergraver vores meritokratiske arbejdsmarked”.

Samtidig har SKAT igangsat en større undersøgelse af den kendte juleskikkelse, der i snart 347 år hverken har indberettet moms eller arbejdsgoder i form af mælk og småkager. En undersøgelse, der ifølge hovedpersonen selv er udtryk for diskrimination af grønlændere.

“Rigsfællesskabet mistænkeliggør os hele tiden, fx da Aleqa Hammond og Kuupik Kleist (tidligere regeringsledere i Grønland, red.) blev ramt af lignende anklager. Jeg tænkte ikke, at det kunne overgå mig, der er så elsket af både børn og voksne, men jeg havde undervurderet mistilliden til mit folk,” udtaler Julemanden.

Julemanden favoriseret
Hos SKAT mener man imidlertid, at Julemanden er blevet urimeligt favoriseret.

“Alt for længe har vi tænkt, at sådan en hyggelig og uskadelig ældre herre kun kan sprede glæde, gaver og godt julehumør. Faktum er, at han også spreder misvisende selvangivelser og har oprettet flere skuffeselskaber i både Andorra og på Caymanøerne, mens han ikke engang har et CVR-nummer her i landet,” udtaler direktør Jesper Rønnow Simonsen og understreger, at man ikke slipper for at sende sine årsregnskaber, bare fordi man giver sine varer væk i store sække.

Affaldsafgift med mere
“Måske tænker folk, at Julemanden umuligt kan skylde SKAT noget, når hans mål ikke er kold profit, men smil på børns ansigter. Det er helt forkert. Han skal indberette arbejdsgoder i form af mælk og småkager, registrere sine ansatte og eventuelt forsyne dem med et handicaptoilet, hvis de lider af dværgvækst, betale affaldsafgift, oplyse sine transportudgifter og meget mere,” siger direktøren, der regner med at bruge resten af december på at føre sag mod Julemanden – og dermed bringe julen i fare:

“Der er en reel risiko for, at Julemanden ikke kommer med gaver i år. Men måske kan en dygtig revisor med magiske kræfter redde os!”