Foto: Lars Bo Wassini, Wikipedia

Foto: Lars Bo Wassini, Wikipedia

Først beskyldte Gnags-forsangeren Peter A.G. Helle Thorning-Schmidt for at have plagieret gruppens tekster i sin nytårstale. Men nu hævder Uffe Elbæk, at Gnags’ politik er kopieret ord til andet fra Alternativets partiprogram.

“Helt ærligt synes jeg, at det er temmelig usportsligt af Gnags, at de ikke kan udvikle deres egen politik, men simpelthen planker vores.”

Uffe Elbæk er ikke vred, han er skuffet. Faktisk så skuffet, at det minder så meget om at være vred, som man tænker det ham menneskeligt muligt. Årsagen? Elbæk har netop gennemlæst hele Gnags’ bagkatalog og opdaget, at flere sange nærmest er afskrifter af Alternativets partiprogram.

Dans dig langt, langt væk
“Prøv at høre her,” siger Uffe Elbæk og reciterer andet vers i nummeret “Blåbærbob” fra 1991, som næsten ord til andet er en kopi af Alternativets integrationspolitik:

“You keep on dancing/Med mig/Og jeg ligner en fremmed/Der ligner dig/Så, baby, flyt dine fødder/Op på skibets dæk/Sving dine kokosnødder/Og dans dig langt, langt væk”.

“Når man ser, hvordan bandet erklærer, at eksotisk frugt og dans er kernen til integration, kan det vist ikke blive mere tydeligt, at de direkte har planket vores politik,” siger Uffe Elbæk og fremhæver, hvordan “Lygtemandens sang” på samme vis plagierer Alternativets klimapolitik:

“Han ville ha’, at du sku’ skinne som en lille sol/Ind ad digterens vindue og varme hans hænder/Han ville ha’, at du sku’ skinne som en lille sang/Der først bliver født engang, når du skinner”.

“Kan du se det? Hvordan koblingen mellem digt og sange er en indlysende kilde til alternativ vedvarende energi, præcis som vi beskriver?”  spørger partiets politiske leder med en stemme, der næsten er svagt hævet af dybfølt indignation.

Vil ikke sagsøge
Forlydender om at Gnags’ tekster er en del ældre end Alternativets partiprogram, afviser Uffe Elbæk bastant som urimelig kronologisk diskrimination.

Elbæk afviser, at han vil sagsøge Gnags for overtrædelse af partiets copyright, men overvejer dog at sende Peter A.G. et postkort med et billede af en grædende klovn.

“Og så vil jeg i øvrigt ikke ofre mere tid på den sag, men koncentrere mig om den partiformandstale, jeg planlægger at holde på Skanderborg Festival, mens jeg vildt svedende danser urytmisk til mærkelig reggaemusik og flagrer ukontrollabelt med armene.”