Foto: Grażyna Suchecka, Freeimages

Foto: Grażyna Suchecka, Freeimages

I en tid, hvor ekstreme kaffedrikkere valfarter til dyre kaffebarer som Starbucks og Baresso, er der behov for at markere, at flertallet er moderate mennesker, der nyder den varme drik fra en god, gammeldags termokande.

“Starbucks og Baresso giver folk et forskruet indtryk af, hvad en kaffedrikker er.”

Sådan lyder det fra en ny forening, Moderate Kaffedrikkere, der er gået sammen for at protestere mod det billede af kaffedrikkere, som tegnes af mennesker, der indtager deres kaffe på fancy kaffebarer i det offentlige rum.

“De drikker varme drikke med forførende navne, mens de sender snobbede blikke ud gennem eksklusive vinduespartier, og det er bare slet ikke noget, vi forbinder med at være rigtig kaffeelsker,” lyder det fra foreningens formand, Jesper Nielsen.

Forskel på Starbucks og Baresso
Foreningens medlemmer vil oplyse og informere danskerne om, at ikke alle kaffedrikkere køber bønner til overpris for at se godt ud i andres øjne.

“Faktisk er langt de fleste af os typen, der smider en spand mokka på termokanden og drikker den sort eller med lidt mælk og sukker af ganske almindelige kaffekrus,” siger Jesper Nielsen.

Foreningen møder allerede fra starten kritik fra flere, der holder af at frekventere kaffebarer.

“De moderate kaffedrikkere får det til at lyde som om, at Starbucks og Baresso er det samme. Men der er stor forskel, og når det er så unuanceret, er der bare tale om gemen hetz,” udtaler Bettina Porse, der jævnligt kommer på Baresso, men ikke kunne drømme om at benytte sig af Starbucks.

“De er jo amerikanske imperialister, mens Baresso er et ægte, dansk indvandrerinitiativ. Kan vi lige få fakta på plads?” spørger hun retorisk.

Latente konflikter
Det kommer ikke bag på professor Erling Beck, der i mere end 30 år har forsket i varme drikkes subkulturelle mønstre:

“Vi har tidligere set, hvordan forskellige tendenser har udspillet sig i miljøerne. I firserne var man splittet mellem dem, der kun drak kaffe, og dem, der både drak kaffe og te, og selvom halvfemserne og nullerne har været nogle forholdsvis fredelige årtier, har konflikterne luret latent, så det var kun et spørgsmål om tid, før de brød ud i lys lue.”

Erling Beck mener, at Moderate Kaffedrikkere er en nødvendig stemme i kampen mod fanatisme.