Foto: Kondor83, Bigstock

Foto: Kondor83, Bigstock

“Sku’ du spørge fra nogen?” lød det fra kantinemedarbejder Janne Clausen, da kollegaen Bjarne spurgte, hvorfor hendes iPhone lå på køkkenbordet mellem fødevarerne. Og det skulle han. Fra deres leder, Mads.

Der er travlhed torsdag morgen i kantinekøkkenet på en større, dansk virksomhed i Aarhus. Det er konferencedag, og klokken 8.00 møder 150 medarbejdere ind for at starte dagen med morgenmad.

Kantineleder Mads Andersen brygger kaffe på de enorme kaffemaskiner, mens han forsøger at bevare overblikket over sine medarbejdere.

Pludselig ser han en iPhone, der ligger på et køkkenbord mellem ingredienser og brugte køkkenredskaber.

“Tænk, hvis Fødevarestyrelsen kom forbi og så det her,” tænker han bestyrtet og hiver fat i sin medarbejder, Bjarne, der i samme øjeblik kommer forbi med en bakke friskbagte boller. Bjarne Friis ved, at telefonen tilhører køkkenassistent Janne Clausen, og han lover Mads Andersen at bede hende fjerne den.

Ikke hans problem
“Janne, hvorfor ligger din iPhone på køkkenbordet? Ved du ikke, at det strider mod vores hygiejnecirkulære?” spørger Bjarne Friis, da han kort efter finder Janne Clausen.

Janne, der har travlt med at spejle æg, sender Bjarne et surt blik.

“Sku’ du spørge fra nogen?” replicerer hun skarpt.

Bjarne Friis skynder sig at bekræfte, at han skulle spørge fra deres chef, hvilket får Janne Clausen til at sige, at så må chefen jo komme selv.

“Det var bare ikke hans problem, hvor min telefon befinder sig,” forklarer hun efterfølgende RokokoPosten.

Hun erkender dog, at det kom bag hende, at Bjarne faktisk skulle spørge fra nogen.

“Det lød ærligt talt bare som sådan en emsig kommentar fra en, der ikke havde nok at lave,” siger hun.

Dybest set irrelevant
Ifølge professor i retoriske spørgsmål, lingvist Sørine Adelbech, forekommer det forholdsvis ofte, at nogle skulle spørge fra nogen. Til gengæld, påpeger hun, er det dybest set irrelevant, om det er tilfældet.

“Når en person stiller en anden person et spørgsmål, kan man i udgangspunktet regne med, at vedkommende har en grund til at spørge. Om det er fordi, man er blevet bedt af andre om at spørge, eller om man bare er nysgerrig på egne vegne, er ofte sagen uvedkommende,” uddyber hun.