Foto: Kletr, Bigstock

Foto: Kletr, Bigstock

Viljen til inklusion af fysisk handicappede i samfundet bør afspejles af emojis med fysiske handicaps, mener formanden for Dansk Handicap Forbund.

De er glade, sure, trætte eller fjollede. De små emojis, der hjælper mennesker med at udtrykke følelser og stemninger på de sociale medier, har mange forskellige udtryk. Men i Dansk Handicap Forbund (DHF) mener man, at manglen på emojis med fysiske handicaps er et udtryk for, at fysisk handicappede stadig ikke betragtes som ligeværdige medmennesker.

“David Trads rejste for nylig en relevant kritik af, at emojis typisk ikke afspejler verdens etniske mangfoldighed, men vi mener, at problemet er endnu mere omfattende,” lyder det fra forbundets landsformand, Susanne Olsen.

Hun mener, at handicap-emojis kan være med til at afmystificere fysisk handicappede.

Hareskår og blindestokke
Kyle Lawson, der designer emojis for Apple, mener, at emojis med fysiske handicaps er en udmærket idé, men at det kan være svært at føre den ud i livet.

“En emoji består jo ofte kun af et ansigt, og udtrykket skal være enkelt, samtidig med, at det straks vækker genkendelse,” forklarer han.

Det er dog et udtryk for manglende fantasi og indblik i den brede palet af fysiske handicaps, der findes, mener Susanne Olsen.

“Det burde være nemt at designe en emoji med læbe-ganespalte (tidligere kendt som hareskår, red.) eller med den karakteristiske stok, som nogle synshandicappede bruger,” siger hun og tilføjer, at en emoji i en kørestol også burde være nem at lave.

“Det kunne jo bare være de eksisterende ansigter i en simpel kørestol – jeg køber ganske enkelt ikke, at det skulle være svært at lave,” siger hun.

Sværere at have ADHD
I ADHD-foreningen er man skeptisk over idéen om emojis med fysiske handicaps.

“Det er i forvejen svært at have et usynligt handicap som fx ADHD, og vi frygter, at det blot bliver endnu mere omgivet af stigma, hvis der kommer en masse smileyer med fysiske handicaps,” udtaler ADHD-foreningens formand, Jette Myglegaard.

Hun mener derfor, at man kun bør fremstille emojis med synlige handicaps, hvis man også laver nogle med usynlige.

“Mennesker med autisme, ADHD og andre usynlige lidelser bør ikke glemmes, når man vil repræsentere mangfoldighed visuelt,” fastslår hun.