Foto: rodimovpavel, Bigstock

Foto: rodimovpavel, Bigstock

En lovændring sikrer, at alle med et jagttegn fremover kan nedlægge fritgående dagpengemodtagere året rundt i de fleste af landets kommuner.

Igennem en årrække har dagpengemodtagere været blandt de trofæer, som danske jægere helst har hængt på væggen. Hidtil har jagten imidlertid været begrænset af en kort sæson.

Men efter en nylig lovændring er det nu muligt at jage dagpengemodtagere året rundt.

Skal tynde ud i bestanden
Departementschef hos Skov- og Nedskæringsstyrelsen, Rene Brynkjær, forklarer, hvorfor man har valgt at udvide sæsonen.

“Vi mener, at bestanden efterhånden har nået et omfang, hvor det giver mening at tynde løbende ud i den. Dagpengemodtagere er ikke en truet dyreart, og i flere områder har vi fået rapporter om, at fritgående eksemplarer udgør en betydelig gene for lokalbefolkningen,” siger han og fortæller, at dagpengemodtagerne ofte gennemroder skraldespande eller forstyrrer pensionisters indkøb i Fakta i formiddagstimerne.

Blandt jægerne er der udbredt tilfredshed med beslutningen om at udvide sæsonen, fortæller Lennart Bjarkov fra Skytteforeningen Libertas, som har haft rigtig gode oplevelser med dagpengemodtagerjagt.

“En klapjagt, hvor man sender folk ind, som råber “Claus Hjort!” og dermed får dem til at løbe ud af deres gemmer, er en prægtig sport. Dagpengemodtagerne løber hid og did på en måde, hvor selv en midaldrende, overvægtig kapitalist kan skyde mindst fem eller seks på få minutter på trods af både osende cigar og monokel,” fortæller han.

Udgør et nærende måltid
Bjarkov tilføjer, at det dog langtfra er lige så udfordrende at nedlægge en dagpengemodtager som andre typer byttedyr.

“Nej, selvfølgelig er det ikke det samme som at jage kronvildt eller fasaner. Dagpengemodtagere er ofte nogle dovne kræ, hvor end ikke de mest overlevelsesmotiverede forsøger at flyve væk, når man nærmer sig,” siger han.

Lennart Bjarkov mener også, at dagpengemodtagere smagsmæssigt er i en klasse for sig, og at de med stor fordel kan anvendes i madlavningen.

“De er typisk utrolig unge og spændstige. Min erfaring er, at både stuvet og i en ragout kan en typisk dagpengemodtager sagtens udgøre et nærende måltid for en hel familie i flere dage,” forklarer han.