Foto: Candyman, Bigstock

Foto: Candyman, Bigstock

Det er ikke alene muligt, men også tilrådeligt at formulere sandheden om islam i et enkelt internetmeme, fastslår religionsvidenskaben, der får medhold fra muslimsk islamforsker.

Islam er et multifacetteret fænomen rigt på juridiske og filosofiske tankekomplekser, der trækker på langt ældre tankegods end religionens egne 1400 år. Dertil kommer, at islam forstås og praktiseres på vidt forskellige måder i forskellige dele af verden. Alligevel kan det sagtens lade sig gøre at beskrive islam med et enkelt internetmeme bestående af et skørt billede og en ganske kort billedtekst.

Det konkluderer religionsforsker Gregers Didriksen, der er lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet.

“Det er muligt, fordi islam i virkeligheden er en simpel og primitiv religion, der desuden er det pure opspind,” forklarer han.

Konstruktiv kritik
Uddybende forklarer Gregers Didriksen, at sandheden om islam er langt mindre kompleks end hele det spind af vrangforestillinger, der gør det muligt for psykopater at kontrollere idioter.

“Sandheden er, at islam er nonsens. Det er vigtigt at formidle, for desværre falder rigtig mange mennesker for bedraget, og det ville de næppe gøre, hvis de var klar over, at det er fiktion som i Anders And-bladene. Derfor håber jeg meget, at min forskning resulterer i, at flere får modet til at fremsætte konstruktiv islamkritik ved at dele internetmemer på Facebook,” siger han.

Af med hijabben
Den muslimske islamforsker Ayse Öztürk er overrasket over Gregers Didriksens resultat og kalder det “epokegørende”.

“Det første, jeg gjorde, efter at have sat mig ind i Didriksens arbejde, var at finde et internetmeme, hvor en burkaklædt kvinde siger, at hun klæder sig sådan for at please en usynlig mand i skyerne. Så kunne jeg godt se, at Didriksen havde ret. Det billede sagde alt, så bagefter var det egentlig bare af med hijabben og i gang med at hælde flæskesvær og bacon indenbords,” siger hun og slutter:

“Jeg har også delt memet med mine muslimske Facebook-venner, og vi er alle meget glade for, at vi nu pludselig kan tænke frit og selvstændigt i modsætning til før.”