Foto: Anetlanda, Bigstock

Foto: Anetlanda, Bigstock

I en overraskende udmelding erklærer foreningen, at kun et patriarkalsk samfund kan fostre feminisme, som derfor må modarbejdes for at opnå ægte ligestilling.

“Tro mig: Vi blev også selv chokerede. Men hvis samfundets strukturer er patriarkalske, må feminismen være en sexistisk ideologi, der blindt reproducerer undertrykkelsens dogmer.”

Sådan siger Ulla Tornemand, der er næstforkvinde for Dansk Kvindesamfund. RokokoPosten møder hende til ferniseringen af Kvindemuseets udstilling “Kvinder er den halve verden”, hvor hun både harmes over det pengegriske samfund, som kunstneren Yukari Ochiai skildrer, og glædes over, at hun, Tornemand, endelig har afsløret patriarkatets sidste bastion: Feminismen.

“Dansk Kvindesamfund arbejder tæt sammen med kritiske teoretikere, som i årevis har fokuseret på de usynlige strukturer, der holder kvinder fast i et sindrigt magtspind, som kun en person med en lang videregående uddannelse kan se,” siger hun om baggrunden for den usædvanlige konklusion.

Manden dominerer stadig
For umiddelbart kan det nemlig synes paradoksalt, at feminismen, der typisk associeres med en kamp for at bedre kvinders vilkår, faktisk er med til at opretholde det mandsdominerede samfund.

“Men det er faktisk ikke så mærkeligt, hvis man tænker over det. I hvilke samfund er feminismen nødvendig? I dem, hvor mændene dominerer. Er man feminist, siger man dermed, at manden stadig dominerer og er den figur, som alle ideologier må forholde sig til,” siger Ulla Tornemand.

Hun anerkender dog, at det kan være svært at kæmpe imod patriarkatet uden at tage en ideologi i brug, som anerkender, at det findes.

Skæl falder fra øjnene
“Problemet er, at vi stadig tænker i køn og deler verden op i mandighed og kvindelighed, selvom det bare reproducerer stereotyper,” siger hun og foreslår, at man i stedet indfører en ikke-sexistisk feminisme:

“Her erkender man, at alting er sværere for kvinder, men indrømmer samtidig, at der ikke findes noget, der hedder kvinder. Eller mænd.”

Næstforkvinden er dog klar over, at det kan blive en svær erkendelse for mange mennesker, inklusive de feminister, der ikke opfatter sig selv som sexistiske:

“Men så må de forsøge at få blik for de strukturer, der ligger bag deres fejlagtige tankegang. Så skal skællene nok falde fra deres øjne.”