Foto: AndreAnita, Bigstock

Foto: AndreAnita, Bigstock

Denne gang er det alvor, lyder det fra både Kina, Indien og Tiffany Trump. I Liberal Alliance man dog stadig skeptiske.

“Vi står over for en massiv krise, som kun kan løses i fællesskab,” sagde USA’s præsident, Tiffany Trump, i sin tale til FN’s miljøkonference COP59, der i år afholdes i Albaniens hovedstad, Tirana.

Udmeldingen kommer efter, at USA helt sensationelt har lovet at sænke sit CO2-udslip med 0,03 % og forsøge at gøre staten Maine næsten helt CO2-neutral.

Både Kinas præsident, Song Ren, og Indiens premierminister, Gajendranath Chatterjee, bakkede op om Trumps udmelding og var enige om, at “nu var det alvor”.

Oversvømmet New Zealand
De tre ledere mødtes i går for at indgå en aftale om at sænke CO2-udslippet på baggrund af den seneste rapport fra FN’s klimapanel. Her beskriver over 2000 klimaeksperter, hvordan den menneskeskabte globale opvarmning allerede har lagt halvdelen af Afrika øde og oversvømmet store dele af New Zealand.

“Det er nu eller aldrig,” sagde Mongoliets premierminister, Tsakhiagiin Batsaikhan, men understregede, at det stadig må være de gamle industrilande som USA, Kina og Indien, der skal gøre mest.

“Vi har ikke skabt krisen, men ønsker blot de samme goder som rigere lande. Alligevel gør vi vores yderste for at opføre os miljøvenligt,” siger han og henviser til, at Mongoliet skaffer hele 14 % af deres energi fra bæredygtige kilder som vindmøller, solcellepaneler og hest.

Hvor er Lassie?
Uden for konferencecentret var flere tusinde demonstranter mødt op, hvoraf mange var klædt ud som dyrearter, der er truede på grund af klimaforandringerne, deriblandt gråspurve og grævlinger. Enkelte holdt også skilte med teksten “Where is Lassie?” for at henvise til, at hunderacen collie uddøde i 2048.

Men på trods af de omfattende konsekvenser, som global opvarmning har haft for både menneske- og dyreliv over hele kloden, mener nogle debattører stadig, at det hele skyldes naturlige ændringer i solens overflade.

“Bare fordi halvdelen af Afrika fra Libyen og ned til det Tredje Sydvestsudanske Frihedsdemokrati er blevet til ørken, har det ikke nødvendigvis noget med vores kulkraftværker at gøre,” udtaler Liberal Alliances klimaordfører, Maria Christensen.