Foto: Philipimage, Bigstock

Foto: Philipimage, Bigstock

Frygten for en milliardregning er helt ubegrundet, mener flere jyder, der tilbyder regeringen at tage imod de statsansatte københavnere helt uden Dankort og faktura.

“Ahr, mon æ’ vi kan finde u’ a’ nå’e,” siger Carsten Frederiksen, idet han med et erfarent greb hægter sin trailer af krogen og trækker den ind i garagen.

For et par dage siden var han ude for at hente juletræet og et par andre småting, og på grund af sælgerens rustikke tilgang til erhvervsdrift fik den 56-årige nordjyde sine varer til en rigtig god pris.

“Vi bruger æn’ det der me’ papir og kortautomat. Det ku’ de kjøwenhavner’ lære nå’e a’,” siger han og slutter sig dermed til den voksende gruppe af jyder, der tilbyder regeringen at gøre udflytningen af statsjobs nemmere ved at tilsidesætte krav om fx moms og fakturering.

Ikke altid moms på
“Det’ no’e værr’ papirnusseri, som vi ka’ fjern’ for’em,” tilføjer Bente Vigum, der bor i en landsby 15 kilometer fra Hjørring, som står til at modtage 257 nye arbejdspladser.

Bente er syerske, frisør og selverklæret kreativ sjæl, der ikke altid får sat moms på sine varer og ydelser. Det sker også en sjælden gang, at visse indtægter ikke indberettes til SKAT.

“Ska’ jeg gammel ku’n til å’ døj’ mæ’ det?” spørger hun retorisk og tilføjer, at hun fyldte 56 i april.

Foretrækker konsulenter
Regeringen roser den jyske befolkning for dens kreativitet, men understreger, at man ikke kan stå bag et tiltag, der fremmer sort arbejde.

“Vi foretrækker at gøre tingene efter bogen, så vi fx gennem eftervederlag eller særlige tilskudsordninger til lokale borgmestre får udflytningen til at glide nemmere,” siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) og tilføjer, at konsulentfirmaet McKinsey & Company er i gang med en større rapport om, hvordan man billigt og effektivt kan flytte statslige arbejdspladser.

Hos Alternativet er man derimod begejstret for jydernes originale idéer, fortæller partiets erhvervsordfører, Rasmus Nordqvist:

“Det er superspændende, at dem ude på landet aktivt forsøger sig med en bæredygtig og mere menneskenær handel. De er jo også tættere på naturen og har slet ikke den her teknokratiske opfattelse af, at du skal have hvert eneste solgte juletræ ned på et regneark.”