Foto: ChWeiss, Bigstock

Foto: ChWeiss, Bigstock

Mange danskere fulgte i nat Sikkerhedsstyrelsens råd om ikke at gå tilbage til en fuser. Vibeke Johnsen fra Helsingør er en af dem.

Hele familien og flere naboer kigger spændt på, da Vibeke Johnsen fra Helsingør sætter ild til lunten. Raketten er sikkert anbragt i en flaske på god afstand af tilhørerne og peger væk fra bebyggelse og andre ting, der kan forhindre dens bane mod himlen. Vibeke kigger på lunten gennem sine sikkerhedsbriller, konstaterer, at den er antændt og går derefter tilbage til de andre.

Men der sker ingenting. Det tyder på, at lunten er gået ud, men Vibeke og de andre går ikke hen for at tjekke.

“Man skal aldrig gå tilbage til en fuser. Måske eksploderer den lige pludselig,” forklarer Vibeke.

Spand med vand parat
Efter lidt tid konstaterer selskabet, at raketten ikke eksploderer. Alligevel vælger Vibeke at hælde lidt vand over raketten, så hun er helt sikker på, at den er uskadeliggjort.

“Vi har altid en spand med vand parat, så vi kan slukke eventuelle fusere – eller ild, hvis der nu skulle gå noget galt,” siger hun og fortsætter:

“Heldigvis har vi aldrig været ude for ulykker, men det kan jo ske for enhver, så jeg tør ikke slække på forholdsreglerne.”

Kort tid efter farer en raket mod himlen. Den eksploderer i et flot mønster af farver, der får alle til at udbryde “åhhh”, “næhh”, og “wauw”.

Mange er forsigtige
Vibeke Johnsen er ikke den eneste, der har respekt for fyrværkeriet og omgås det med forsigtighed. En rundspørge foretaget af RokokoPolls viser, at op mod 80 % af danskerne følger anbefalingerne. Det glæder Marie Kjærgård, der er konsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

“Det er rigtig dejligt at høre, at så mange danskere faktisk går op i sikkerheden nytårsaften. Men samtidig ser vi jo hvert år, hvordan folk kommer til skade eller ligefrem mister livet, fordi de ikke passer ordentligt på eller bruger ulovligt fyrværkeri. Vi må fortsat gøre en indsats for at begrænse skaderne, så selvom så mange er dygtige til at udvise forsigtighed, kan vi nok ikke tillade os at bruge færre penge på kampagner de kommende år,” siger hun.

23-årige Magnus Karlsen fra Søllerød mener ikke, at flere kampagner hjælper på problemet.

“Jeg kender altså godt reglerne, men de der krysantemumbomber er bare for awesome,” siger han.