Foto: gemenacom, Bigstock

Foto: gemenacom, Bigstock

Grænsekontrol harmonerer dårligt med Sveriges menneskesyn, men først nu kommer det frem, at tiltaget i virkeligheden handler om noget helt andet.

Siden det i foråret kom frem, at snus blev forbudt i Danmark efter årsskiftet, har der været mistanke om, at organiserede smuglernetværk ville hærge den dansk-svenske grænse. Grundet manglen på grænsekontrol har det dog været vanskeligt at iværksætte tiltag for at forhindre den grænseoverskridende kriminalitet. Indtil efterårets flygtninge- og migrantkrise.

Her fandt den svenske regering belæg for at indføre en grænsekontrol, der udadtil lod til at have med tilstrømningen af mennesker at gøre, men som i virkeligheden handler om kontrol af snus. Det bekræfter en anonym kilde, der har en høj position i de svenske myndigheder, og hvis identitet er RokokoPosten bekendt.

Snusfornuftig indsats
Den anonyme kildes påstande bekræftes af hemmelige dokumenter underskrevet af såvel den svenske som den danske regering. Heri fremgår det, at danske politikere har ønsket, at Sverige intensiverer indsatsen for at undgå smugling af snus over den dansk-svenske grænse.

“Det er korrekt, at vi længe har gjort en snusfornuftig indsats for at bekæmpe indsmugling af portionspakket snus, som har været forbudt i Danmark længe. Da EU fastslog, at vi også skal forbyde salg af løs snus, lagde vi pres på svenskerne og nåede langt om længe frem til en aftale, som kunne sikre Danmark mod snus under dække af, at Sverige skulle sikres mod flygtninge og migranter,” indrømmer Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.

Katastrofalt image
At det så længe lykkedes regeringerne i Danmark og Sverige at holde aftalen hemmelig kommer bag på den anonyme kilde:

“Det undrer mig, at ingen har fattet mistanke tidligere. Det harmonerer jo slet ikke med svensk menneskesyn at gøre det sværere for mennesker fra fjerne egne at slå sig ned i vores land.”

Den svenske PR-konsulent Jutta Sjöberg mener, at der er tale om en katastrofe, at ingen hidtil har fattet mistanke.

“Det viser, at Sveriges image som højborg for international solidaritet og filantropi har lidt et alvorligt knæk. Men jeg er da lettet over, at min regering ikke er faldet for det øvrige Europas klapjagt på mennesker i nød,” siger hun.