Foto: Caimacanul, Bigstock

Foto: Caimacanul, Bigstock

Først forlangte Randers Byråd svinekød inkluderet i børnehavernes madtilbud, og nu kommer en af landets rigeste kommuner på banen med et krav om sushi til alle børn over fem år.

“Det handler om sunde, danske værdier,” siger Juliane Ahmann Møller, der er konservativt medlem af kommunalbestyrelsen i Gentofte.

I fredags stillede hun et forslag om, at kommunen skulle kræve, at alle daginstitutioner med børn over fem år skulle inkludere sushi som en del af madtilbuddet.

“Jeg mente, at et rimeligt krav for et barn pr. dag ville være to styk nigiri med fx tun eller laks, tre makiruller, en glutenfri inari og eventuelt en California roll til de børn, hvis forældre ikke går så meget op i autenticitet,” siger hun og tilføjer, at wasabi, sojasauce og tynde skiver ingefær naturligvis også skal indgå i retten.

Glem The Guardian
Forslaget blev stemt igennem med 17 for og to imod. Helge Thornewald valgte at gå imod forslaget, da han ikke mener, det stiller Danmark i et godt lys over for udlandet.

“Folk holdt op med at spise sushi i 2002 eller deromkring. Nu er det avanceret junkfood for proletarer, og jeg mener ikke, at Gentofte Kommune skal være bannerførere for den slags. Hvordan kommer vi nogensinde i The Guardian (britisk avis, red.) igen som verdens hippeste land, hvis vi serverer retter fra en umoderne oldtid?” spørger det radikale bestyrelsesmedlem, der præsenterede sin egen menu ved afstemningen:

“Her er vi ude i en gentænkning af new nordic, men med flere rodfrugter og mere fermentering, fx gærede kålsorter eller hypersyrnet sojaskyr. Retterne er garanteret politisk problemfri, da de ikke indeholder kød, animalske produkter, gluten, laktose eller velsmag i nævneværdig grad.”

Hellere moules frites
Helge Thornewalds forslag blev ikke taget op. Til gengæld har flere lokale forældre udtrykt skepsis over for sushikravet, blandt andet Kaja Löwen, der er mor til Sigismund på fire år.

“Jeg er ved at være træt af, at vi skal have presset disse såkaldt danske værdier ned i halsen. Undskyld mig, sushi stammer altså fra Japan. Så hvis vi endelig skal tilbage til vores rødder, foretrækker jeg at give mit barn en portion moules frites eller blanquette de veau,” siger hun.