Foto: Degrootelulu, Wikipedia

Foto: Degrootelulu, Wikipedia

I Aarhus danner en gammel fabriksbygning højst overraskende rammen om en ny fabrik i stedet for at være konverteret til kreativt kontorfællesskab eller innovativt kulturproduktionscenter. Projektmagere er skeptiske.

Møbler lavet af gamle europaller, urban gardens, retroloppemarked, street food, graffiti, stedspecifikke madprodukter, skateramper, parkour, pedantisk skødesløst påklædte mennesker, der nyder en cortado, mens de holder pause fra workshoppen om at facilitere co-creation.

Sådan kender vi det almindelige byudviklingsprojekt. Men i Aarhus har en virksomhed besluttet at genanvende fabriksbygningen på en ny og innovativ måde.

Fabrik blev fabrik
Byudviklingsprojektet tog udgangspunkt i den 78 år gamle møbelfabrik P. Cronemann, hvis fabriksanlæg midt i Aarhus stod tomt efter fraflytningen i 2011. Med lukningen mistede byen 85 industriarbejdspladser.

Fabrikken blev imidlertid i 2012 omdannet og tilpasset moderne produktionskrav, så virksomheden Flextech, der producerer højt specialiserede elektrotekniske løsninger til virksomheder i hele verden, fandt det attraktivt at flytte ind. Virksomheden beskæftiger 125 industriteknikere og elektroingeniører.

Flextechs direktør, Michael Larsen, siger:

“Selvom adressen er temmelig dyr, kan vi med en attraktiv placering midt i Aarhus let tiltrække den specialiserede arbejdskraft, vi er dybt afhængige af. Vi tror også, at det er sundt, at der er forskellige typer brancher til stede i midten af byen, så det ikke kun er kreative erhverv og tegnestuer. Vi skal være til stede, så studerende kan se, hvilke kompetencer der er brug for på vores del af arbejdsmarkedet.”

Skepsis og mistro
Projektet er undervejs i den nytænkende og jobskabende omdannelse blevet mødt med skepsis. En Facebookgruppe, der kalder sig “Mangfoldig byudvikling” har aktioneret mod omdannelsen, som de ifølge Facebooksiden mener, “gør vold på bygningens autenticitet og skaber ensretning og konformitet”.

Et medlem skriver blandt andet, at “en sådan bygning ville være ideel til at skabe en længe tiltrængt sanseoase. I stedet er det nu blot en gold produktionsvirksomhed, som ingen kan bruge til noget.”