Foto: Jozefculak, Bigstock

Foto: Jozefculak, Bigstock

Lise Andersen var så fortørnet over, at ingen rapporterede om en sultkatastrofe i et afrikansk land, at hun linkede til en længere artikel og krævede opmærksomhed på sagen.

“Flot, at I kan hygge jer på Folkemødet eller hetze muslimer, Mediedanmark! Hvad med det her? Det er vigtigt, som i supervigtigt. Fokus, tak!”

Sådan kommenterede Lise Andersen et link til en artikel fra Jyllands-Posten, der beskrev en omfattende sultkatastrofe i et relativt ukendt afrikansk land syd for Sahara.

Den 37-årige informationsmedarbejder delte artiklen, fordi hun mener, at danske medier ikke bruger spalteplads nok på de ting, der virkelig betyder noget.

“Når en kendis bliver gift, eller en politiker fyrer endnu en glat kommentar af på Folkemødet, eller hvor hele Mediedanmark nu end befinder sig, så kommer det på forsiden. Men når flere tusinde mennesker dør af sult et sted på kloden, som ikke lige har olie i jorden, skriver ingen et ord om det,” fastslår Lise Andersen på baggrund af den viden, som nyhedshistorien fra Jyllands-Posten har bibragt hende.

Selvoptagede medier
Det er ikke første gang, hun har bemærket, at danske medier lader til at være mest optagede af emner, som tilsyneladende interesserer et flertal af deres læsere, lyttere eller seere.

“Når en bombe sprænger et sted i Europa, kan man ikke tænde for fjernsynet uden at høre om det. Men hvis det samme sker i Irak, får det bare et par små notitser,” siger Lise Andersen og tilføjer, at det samme næppe er tilfældet i andre lande:

“Jeg antager da, at japanske medier skriver lige så meget om dansk eller nigeriansk politik som om, hvad der foregår i Japan. Det er kun vores medier, der er så selvoptagede.”

JP lover forbedring
Hos Jyllands-Posten tager man kritikken til sig og lover en serie af artikler om emner, som ingen ønsker at tage op.

“Vi forestiller os en overordnet overskrift i stil med ‘Dette læser du ikke om i avisen’, hvorefter vi dedikerer 3-4 sider til for eksempel en ukendt sultkatastrofe eller endnu en bombe et sted i Mellemøsten,” lover chefredaktør Pierre Collignon og tilføjer, at artiklerne vil blive illustreret med fotos under titlen “Billederne, medierne ikke ønsker, at du skal se”.