Foto: Talskiddy, Wikipedia

Foto: Talskiddy, Wikipedia

På grund af en markant overvægt af maskuline helligdage i den danske kalender bliver Sankt Hans omdøbt til det kønsneutrale Sankt Hens. 

Hvis man ser på den danske kalender, træder et tydeligt mønster frem: Kristi himmelfartsdag, helligtrekongersdag, mortensaften, Valentinsdag, Sankt Hans og mange flere. Alle mærkedagene er opkaldt efter eller relateret til mænd.

Kyndelmisse er glemt
Svenning Jensen, der har skrevet ph.d. om højtidsbaseret diskrimination, forklarer problemet.

“Der er en klar overvægt af maskulinitet i danske helligdage. Faktisk er den eneste religiøse højtidsdag med et marginalt feminint præg Mariæ Renselsesdag, der imidlertid allerede i 1770 blev nedlagt som officiel helligdag, og som ganske typisk har fået det fuldstændig intetsigende navn kyndelmisse, der på diffus vis lyder som noget fra en pornofilm,” siger han og fortsætter:

“Derudover er der selvfølgelig Mors dag, men den repræsenterer en stereotyp fastholdelse af kvinder i moderrollen. Og hvordan kan man i øvrigt være sikker på, at den ikke oprindeligt er oprettet som en hyldest til øen i Limfjorden?”

Kulturtab er begrænset
For at rette op på denne datobaserede diskrimination er det nu blevet besluttet at omdøbe Sankt Hans til det kønsneutrale Sankt Hens, forklarer Birgitta Krøjer fra Rådet for Progressiv Kalenderpolitik.

“Valget stod mellem at omdøbe mortensaften til det kønsneutrale kimsaften eller indføre Sankt Hens, og så valgte vi altså det sidste,” siger hun og fortæller, at tabet af kulturarv ved navneskiftet ikke er problematisk.

“Jo, det er selvfølgelig korrekt, at Sankt Hans er en fordansket reference til Johannes Døberen. Men helt ærligt, det vidste du jo heller ikke, før jeg fortalte dig det, vel?”

Rådet foreslår endvidere, at man på Sankt Hens undlader at brænde stoffigurer af hekse og dermed hylder en kvindefjendsk tradition.

“Hvis man endelig skal brænde noget, foreslår vi, at det bliver enten BH’er eller figurer uden entydige kønskarakteristika. Alternativt kan papmachédukker af Joachim B. Olsen være acceptable,” siger hun og tilføjer, at hun ved nærmere eftertanke også mener, at selve Joachim B. Olsen kan gå an, hvis man ikke har andet ved hånden.