Foto: Maridav, Bigstock

Foto: Maridav, Bigstock

En stor isvaffel. Sodavand i stedet for vand. Der er mange måder at kompensere for det kalorietab, mange danskere oplever i sommervarmen på grund af nedsat appetit og et aktivt udeliv.

Når solen skinner, og man har ferie, er man ekstra fristet til at arbejde i haven eller cykle lange ture ud i naturen med hele familien. Samtidig byder et væld af rejsebureauer på “aktiv ferie”, hvor man kan dyrke forskellige idrætsgrene i stedet for at dase på stranden eller ved poolen dagen lang.

Alt dette kan være dejligt, og har man lyst til det, skal man endelig kaste sig ud i det. Men man bør være opmærksom på, at det øgede aktivitetsniveau kombineret med en lavere appetit kan medføre, at man forbrænder flere kalorier, end man indtager.

Det mener ernærings- og livsstilsekspert Bjarne Højmark, som her giver RokokoPostens læsere nogle gode råd om, hvordan man kompenserer for sommerens kalorietab.

Masser af flødeis
“Is, is, masser af is. Og allerhelst flødeis i store vafler.”

Sådan lyder Bjarne Højmarks bedste råd. Han forklarer, at flødeis indeholder mange kalorier, og da de desuden er kolde, er det ofte det eneste, man kan holde ud at spise på en meget varm dag.

“Desværre nøjes mange med lette sommersalater, fordi de ikke er sultne. Men salat indeholder næsten ingen kalorier, og derfor lykkes det sjældent at erstatte kalorietabet, hvis man nøjes med det,” siger han og tilføjer, at salat kun kan anbefales, hvis man slet ikke rører sig i løbet af dagen.

Sodavand frem for vand
Da man også mister meget væske i sommervarmen, fordi man sveder, er det vigtigt at få nok at drikke. Her kan man slå to fluer med et smæk ved at vælge kalorierige drikke som sodavand i stedet for almindeligt poste- eller kildevand:

“Sodavand har den fordel, at det ikke alene slukker tørsten. En flaske sodavand indeholder så meget sukker, at det faktisk er en sand kaloriebombe. Så selvom man måske synes, at vand er mere opkvikkende og slukker tørsten bedre, bør man begrænse indtaget af kaloriefri drikkevarer og dermed også lightsodavand.”

Konsekvensen ved ikke at erstatte kalorietabet er ifølge Bjarne Højmark, at man får et knoglet udseende og mister den polstring, man især har brug for, hvis man til daglig tilbringer mange timer på en kontorstol.