Foto: aslysun, bigstock

Foto: aslysun, bigstock

En ung mand risikerer dødsstraf efter at have nægtet at trække et højst aparte udsagn om lysprikkerne på himlen tilbage. “Farlig overtro,” mener stammens talsperson.

En fredelig aften endte voldeligt for en gruppe mænd fra en stamme i det sydvestlige Jylland, der holdt hvil ved lejrbålet under en jagt langt fra bopladsen. Det skete, da en ung mand sagde ting, der var så absurde, at de andre først troede, han talte i vildelse.

“Vi sad som sædvanligt og gryntede stilfærdigt, mens vi betragtede lysprikkerne. Men så siger den her knøs ud af det blå, at måske er lysprikkerne i virkeligheden kæmpestore, men ser bare små ud, fordi de er så langt væk,” siger stammens talsperson og fortsætter:

“Først hulkede vi af grin, men så gik det op for os, at det var hans alvor. Så pryglede vi ham for at få overtroen ud af hans krop.”

Lille hjort værd at jage
Ifølge talspersonen forsøgte den unge mand at forsvare sig med, at ting ser mindre ud, når de er langt væk. Men det, mener han, er at blande overtro og videnskab:

“Han misbruger vores livsnødvendige viden og blander den sammen med overtro. Det er rigtigt, at en meget lille hjort godt kan være værd at jage, eller at en mand, der ikke er medlem af stammen, godt kan være en trussel, selvom han ser meget lille ud. Men det er jo håndgribelige ting, som vi kan bevise – for vi har jo set masser af gange, at ting bliver større og større, jo tættere vi kommer på dem.”

Umuligt at bevise
Stammens talsperson nægter at forholde sig til, om det kunne være rigtigt, at lysprikkerne i virkeligheden er meget store.

“Lysprikkerne er ikke håndgribelige. Vi kan ikke tage og føle på dem. Ergo er det nonsens overhovedet at tale om, at de er det ene eller andet. Når noget er umuligt at bevise, er det gift for sindet at beskæftige sig med,” siger han og slutter:

“Vi har nået et højdepunkt i menneskets udvikling, og det kan vi takke videnskaben for. Vi skal ikke sætte alt det på spil ved at dyrke overtro og letkøbte forklaringer. Tænk, hvis jeg pludselig begyndte at påstå, at det er varmt, når solen skinner, fordi solen er lavet af ild. Den slags kan virkelig ende galt!”