Foto: Davido, Bigstock

Foto: Davido, Bigstock

På trods af den begrænsede adgang til YouSees store tv-pakke er 51-årige Marit Didriksen forblevet dum som en dør, hvilket overrasker både hende selv og vennerne.

“Ja, jeg har smidt mit fjernsyn ud. Gider ikke alt det fordummende bras.”

Sådan lød det en fredag aften for præcis et år siden, da Marit Didriksen sad med sin kæreste og nærmeste venner ved middagsbordet, og talen faldt på den kommende sæson af Vild Med Dans.

Marits kollega, Tor Abildstrøm, nævnte, at han glædede sig til at se politikeren Astrid Krag på dansegulvet, mens Marits kæreste, Andreas Viemose, klagede over, at der ikke var nogen med, som man kendte, og fremhævede Allan Simonsens deltagelse året forinden som særligt sjov.

Desværre stadig dum
Marit var derimod blevet inspireret af en artikel om en mand uden fjernsyn og havde derfor fravalgt tv’et i håb om at blive klogere og mere reflekteret. Men et år senere er hun desværre stadig temmelig dum, lyder det fra vennerne.

“Marit er en sød kvinde og rigtig god ved børn og dyr, men hun er tit lidt smådum at høre på,” mener Tor Abildstrøm, der dagligt taler med Marit og ikke har lagt mærke til, at hendes holdninger er blevet mere interessante eller originale.

“Typisk er det noget med, at en eller anden voldtægtssag er noget værre noget. Andre dage taler hun meget om vejret eller om en forlystelsespark, som hun skal besøge med sin søn,” fortsætter Mette Brems, der også arbejder sammen med Marit.

Spiller bare Farm Heroes
Hovedpersonen selv er dybt chokeret over, at fravalget af fjernsyn ikke har betydet det store for hendes intellekt.

“Jeg havde tænkt, at så snart jeg skaffede mig af med apparatet, ville jeg begynde at læse en masse dybe bøger, høre P1 og virkelig grunde over tilværelsen. Men i stedet spiller jeg bare Farm Heroes Saga på Facebook og læser Billed Bladet,” siger hun og tilføjer, at hun dog har fået mere ubrugelig viden om de kongelige:

“Nu kan jeg remse navne og aldre op på alle de royale børn og ved nøjagtig, hvor Kongeskibet skal hen, men jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal bruge det til.”

Derfor overvejer Marit Abildstrøm at anskaffe sig et nyt fjernsyn, hvilket kæresten sætter stor pris på.

“Nogle gange er det rart at kunne se Familien fra Bryggen på en stor skærm,” siger Andreas Viemose.

(Artiklen blev oprindeligt bragt den 21/8 2015)


Forfatterkommentar af Marta Sørensen

Har du nogensinde lagt mærke til de mennesker, der utrolig henkastet siger, at de faktisk ikke ejer et fjernsyn? De vil ikke sådan gå og prale med det, men det gør de altså ikke. De skilte sig af med apparatet for flere år siden, og inden da tændte de næsten aldrig for det.

Man hører sjældent folk fortælle om andre ting, de har skilt sig af med: Deres vaskemaskine eller sofa eller havemøbler. Men tv’ets bortgang er en vigtig begivenhed, som et skridt på vejen mod den højere oplysning. Ikke mere Linse Kessler! Ikke mere fordummelse! Nu skal der læses Marcel Proust hver eneste aften!

Hvilket egentlig er ret fjollet, da man for det første sagtens kan se dårligt fjernsyn på sin computer, bare man har internet og i princippet betaler sin licens. For det andet findes der også vældig kloge og oplysende tv-programmer. Har jeg hørt. Jeg har nemlig ikke selv et fjernsyn længere.