Foto: natburr, Bigstock

Foto: natburr, Bigstock

Tidligere ministre har nedprioriteret det hul i tyngdeloven, der gør det muligt for humlebien at flyve. Men med en række ændringsforslag vil justitsminister Søren Pind nu sikre, at hullet bliver lukket.

“Eftersom vi er inde i en rolig periode, hvor der ikke er store udfordringer og problemstillinger på mit ressortområde, har jeg taget initiativ til at få gjort noget ved det forhold, at humlebien flyver, selvom tyngdeloven burde forhindre det,” lød det fra Justitsminister Søren Pind (V) under et pressemøde onsdag eftermiddag.

Til RokokoPosten siger ministeren, at mange af hans forgængere har været bekendt med hullet, men at de har nedprioriteret sagen til fordel for andre, mere populistiske emner.

“Jeg forventer ikke, at det er den her sag, der sikrer min taburet, men nogle gange må man pejle efter, hvad der er mest nødvendigt og ikke, hvad der er mest populært,” siger han.

Baseret på forskning
Ministeren understreger dog, at han ikke beskylder sine forgængere for at være populister.

“Det er selvfølgelig ikke kun populisme, der har afholdt dem fra at gøre noget, selvom alle har kendt til problemet. Men der er tale om kompliceret lovstof – tyngdeloven er jo en del af naturloven, som er et omfattende lovkompleks – og det har krævet en grundig sagsgang baseret på forskning at nå frem til konkrete ændringsforslag,” siger han.

Ø og Å kræver særlov
I Enhedslisten og Alternativet er man kritiske over for justitsministerens tiltag. De mener, at man i stedet for at lukke hullet i tyngdeloven bør indføre en særlov, så humlebien fortsat kan flyve.

“Vi mener, at der er så lang tradition for, at humlebier flyver, at vi fortsat bør lade det være muligt, selvom loven egentlig ikke tillader det,” siger Enhedslistens retsordfører, Rune Lund.

Hans kollega fra Alternativet, Carolina Magdalene Maier, tilføjer:

“Faktisk burde humlebien på finansloven på grund af dens innovative tilgang til livet. Måske kunne den også få kunststøtte.”

Søren Pind mener dog, at traditioner ikke bør være argument for at tillade udnyttelse af huller i lovgivningen.

“Der er jo ikke tale om en virksomhed i vækst, som bidrager med noget som kompensation for snyderiet,” slutter han.