Foto: Goodluz, Bigstock

Foto: Goodluz, Bigstock

Jeg er jo kun ude efter den gratis chokolade, fortæller Kristine, der alligevel føler sig presset til at lade som om, hun overvejer at købe en æske Summerbird. 

Kære brevkasse

Jeg er en ung kvinde, der godt ved, at for meget chokolade og andre søde sager ikke er godt for min vægt. Men engang imellem må man tillade sig selv at synde, og der synes jeg, at en smagsprøve i Magasin eller lignende er lige tilpas. Men jeg har det skidt med bare at tage chokoladen og gå hurtigt videre. Så jeg kigger på de dyre varer, studerer flødebollerne i udstillingsmontren og lader som om, jeg overvejer at købe en Johan Bülow-julekalender med lakrids.

Men hvor længe skal jeg gøre det, før jeg så at sige har betalt for min smagsprøve? Jeg kigger i længere tid, når der står en ekspedient ved siden af mig, og engang har jeg endda købt en chokoladebar i en dyr delikatesseforretning, fordi jeg skammede mig over at være en nasser. Men det er jo heller ikke godt for vægten. Hvad gør jeg?

Hilsen Kristine

Kære Kristine

Min første indskydelse var at foreslå dig at få lidt rygrad og købe en plade chokolade, som du spiser løbende hen over ugen. Det er jo udtryk for nærmest patologisk nasseri sådan at støvsuge smagsprøverne i alle butikker.

Men ved nærmere eftertanke tror jeg, at dine udflugter til chokoladeafdelingen er udtryk for noget dybere. En trang til oprør, en lyst til at bryde ud af det konforme og sige: Jeg er ligeglad med normerne, jeg tager en smagsprøve, når jeg vil, og jeg smutter igen lige bagefter. Jeg gider ikke engang lade som om, jeg har tænkt mig at købe noget.

Men du tør ikke. Du er nemlig en uselvstændig kujon, der knap nok tør at vække en smule opsigt blandt nogle mennesker, du ikke kender og aldrig kommer til at se igen. Derfor skriver du til mig og spørger, hvad du skal gøre, i stedet for at bryde ud af din vægtfikserede, selvoptagede skal, æde tre flødeboller fra bakken i Summerbird og skride igen. Det er folk som dig, der tøver, mens Europa går under, fordi du gladelig ofrer din frihed for en lille smule tryghed og derved ender med at miste begge dele. Skam dig!