Foto: Subbotina Anna, Bigstock

Foto: Subbotina Anna, Bigstock

“Den feder så meget, at man risikerer at blive fed,” siger diætist om traditionel, dansk julemad efter en opsigtsvækkende undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort.

Dagen før jul ruller chokbølgerne ind over landet. En netop offentliggjort undersøgelse viser nemlig, at julemad feder. Det betyder, at tusindvis af danskere i 11. time må overveje, om de skal ændre juledagenes menuer.

Diætist Malene Strøm er en af de mange chokerede danskere. Som ekspert i ernæring føler hun samtidig et særligt ansvar for at advare befolkningen.

“Det er en næsten håbløs opgave at informere alle om de farer, som de måske allerede nu er i færd med at udsætte sig selv for. Men jeg har studeret undersøgelsen grundigt, og der er desværre ikke noget at tage fejl af. Hvis man spiser så meget af den fede mad, som danskerne normalt gør i julen, kan man godt gå hen og blive fed af det,” siger hun.

Alt håb ude
Også ældreminister Thyra Frank (LA) ser mismodigt på resultaterne.

“Det er meget, meget skrækkeligt. Og ingen havde set det komme. Jeg plejer at se optimistisk på tingene, men hvis fed julemad feder, kan jeg intet stille op,” siger hun og erkender, at det nok betyder, at alt håb er ude.

Den kendte tv-kok James Price er lige så lamslået som ældreministeren.

“Jeg vil gå så vidt som til at sige, at der ikke er noget tilbage at leve for. Hvis det passer – og det ser det jo ud til – at fed julemad feder, hvad skal vi så overhovedet være her for?” spørger han, mens tårerne pibler frem i øjenkrogene.

Nyheden har også fået de sociale medier til at koge. Blandt andet skriver 41-årige Lotte Olesen fra Hadsund:

“Jeg har lige hørt, at fed julemad feder. Hvorfor er der ingen, der har fortalt mig det før? Vi har købt alting ind, børnene glæder sig, og nu ved jeg simpelthen ikke, hvad jeg skal gøre.”

Mager kylling med quinoa og speltflager
34-årige Isabel Matthesen fra Østerbro tager anderledes roligt på sagen.

“Vi har alligevel for flere år siden indført en ny julemenu bestående af mager, velmotioneret frilandskylling med quinoa og speltflager, og det feder da heldigvis ikke,” siger hun.

Det var nu ikke af hensyn til fedtet, at and, flæskesteg og rødkål blev skiftet ud.

“Jeg vidste faktisk ikke engang, at det fedede, men sådan en traditionel arbejdermenu passer bare ikke til vores kreative livsstil,” slutter hun.