Foto: News Øresund, Johan Wessman

Foto: News Øresund, Johan Wessman

Fremover skal elever i det danske uddannelsessystem bedømmes efter en skala, hvor ingen karakter er værre eller bedre end de andre og får sjove navne.

Forleden foreslog rektor på Roskilde Universitet, Hanne Leth Andersen, at man modificerede karakterskalaen i det danske uddannelsesvæsen og blandt andet indførte karakteren +12.

Men den slags småændringer af karaktersystemet er slet ikke nok for partiet Alternativet. Her er man nemlig klar med et endnu mere vidtgående forslag til en grundlæggende revision af den danske måde at give karakterer på. Det fortæller partiformand Uffe Elbæk i en såkaldt live-pressemeddelelse, der kom i form af en Facebook-video optaget i en svedehytte på den norske øgruppe Svalbard.

Verden har mange dimensioner
“Egentlig ville vi helst afskaffe eksaminer fuldstændig, fordi vi mener, mennesker skal vurderes på, hvem de er, og ikke hvad de kan. Desuden er det alt for simpelt kun at bedømme elevers evner på en endimensionel talskala, når verden er sammensat af hele tre dimensioner – og muligvis mange flere,” siger partiformanden.

Men da partiet anerkender, at det ikke er politisk muligt at afskaffe karaktergivning, har partiet fremlagt et forslag til en radikalt ny karakterskala. Her rangordnes karaktererne ikke og har i stedet for tal betegnelser som Sommerbrise, Høj Hat, Ludo og Brooklyn.

Intet er bedre end noget andet
“Vi mener ikke, det giver mening at sige, at noget er bedre end noget andet, hvorfor vi har fokuseret på at bedømme alle ud fra unikke og mangefacetterede parametre,” siger partiformanden, inden han forklarer, hvad de enkelte karakterer dækker over.

“Høj Hat gives eksempelvis til eleven, der demonstrerer et procesfaciliterende og innovativt potentiale i en globaliseret og bæredygtig økonomi. Ludo gives derimod til eleven, som har vist evner udi tværmediel og kaosnavigerende synergieffektskabelse i en globaliseret og bæredygtig økonomi,” forklarer Uffe Elbæk begejstret og tilføjer at karakteren Sommerbrise gives til dem, der er rigtig gode til papmaché.

“Vi mener, det er en rimelig og afbalanceret tilgang til at vurdere elevers kompetencer, for hvem kan egentlig sige, at Høj Hat er bedre end Ludo? Jeg har både haft en høj hat og spillet en del Ludo og kan 100 procent stå inde for, at begge dele er fantastiske ting på hver deres måde,” siger partiformanden begejstret.