Foto: ninescene, Bigstock

Foto: ninescene, Bigstock

En helt speciel og hidtil ukendt smølfeart, der kun er omtrent to æbler høj, er blevet fundet på Madagaskar af den danske biolog Janus Fredsted.

Da biolog Janus Fredsted i begyndelsen af marts rejste til Madagaskar, var det blot for at følge op på en tidligere undersøgelse. Han havde derfor mindst af alle forventet, at han ville komme til at skabe sensation. Men da han indsamlede nogle prøver fra et område med masser af paddehatte, opdagede han pludselig en smølf, der ikke lignede noget, han tidligere havde set.

“Den var ganske vist blå og iført den karakteristiske hvide hue. Men den var noget lavere end de smølfer, vi kender til, kun cirka to æbler høj. Til gengæld var den mere buttet og havde en længere snude end sædvanlige smølfer. Det var mærkværdigt, men i starten tænkte jeg, at det måske var en lidt vanskabt klumpesmølf, der ikke var fuldt udvokset,” siger han.

En tykmavet sensation
Janus Fredsted indfangede forsigtigt den lille smølf og bragte den med til sit feltlaboratorium. Her undersøgte han den grundigt, tog blodprøver og udtog et par vævs- og celleprøver.  Det var en balancegang, fortæller han, for på den ene side ønskede han at vide alt om den besynderlige smølf. På den anden side ville han gerne holde den i live, til han var klar over, hvad han havde at gøre med.

“Det priser jeg mig lykkelig over nu. For vi blev hurtigt klar over, at den her smølf ikke tilhører nogen kendt smølfeart. Der er ganske enkelt tale om en lille, tykmavet sensation,” jubler han.

Sandsynligvis ikke truet
Opdagelsen er endnu så ny, at det ikke er muligt at sige, om der tale om en truet smølfeart. Men Janus Fredsted og hans kolleger vurderer, at den ikke havner så højt på IUCN’s rødliste som andre smølfearter, som indfanges af kæledyrsindustrien på grund af deres nuttethed og genkendelighed fra film- og tegneserieuniverser.

“Vi har siden opdagelsen lokaliseret flere kolonier med de buttede minismølfer, og det lader til, at det er en forholdsvis almindelig og levedygtig art,” siger Janus Fredsted, der fortæller, at forskerholdet allerede nu har udstyret en mængde af de nyopdagede smølfer med mikrochips, så det bliver muligt at indhente viden og sammenligne dem med de kendte smølfer.

Forskningsminister Søren Pind (V) er meget begejstret over fundet.

“Det er en stor smølf for hele Danmark, at en dansk biolog har smølfet en så smølfende smølf,” siger han.