Foto: Demian, Bigstock

Foto: Demian, Bigstock

Du kan få noget godt ud af alt, hvis du bare ser positivt på det. Det gælder også en langsom kvælningsdød. Det mener Selinda Carlsen, der er ekspert i positiv psykologi. Læs hendes gode råd her.

1. Slap af
Det absolut mest ubehagelige ved den langsomme kvælningsdød er de overlevelsesinstinkter, kroppen automatisk slår til. Følelser som frygt og panik er måske naturlige i situationen, men fører intet godt med sig, og du kan let slippe af med dem ved blot at slappe af. Tiden, hvor du langsomt kvæles og dør, er helt unik. Så hvorfor ikke slappe af og nyde det, mens det varer?

2. Smil – og smil igen
Tilstande, der forårsager langsom kvælningsdød har det tilfælles, at de gør det svært for dig at bevæge dig. Du får sværere ved at trække vejret, men som regel vil du have kontrol over din ansigtsmimik næsten til det sidste. Så smil – og smil igen! Et smil er en fantastisk gave, både at få og at give. Det er især vigtigt, hvis du har pårørende omkring dig. Tiden til du endelig dør, kan føles lang for dem, men du kan gøre den mere tålelig ved med et smil at tage ansvar for den gode stemning.

3. Find dit livsmantra
Når du ligger og er ved at afgå ved døden på grund af kvælning, kan der opstå lange perioder, hvor du ikke har noget at lave. Det kan være langtrukket, men hvis du tænker kreativt og holder sindet positivt, kan du forebygge kedsomhed. Brug for eksempel ventetiden på at finde dit livs helt personlige mantra. Led efter en tanke, der gør dig mere lykkelig end andre. Leg med måder at formulere den på og mærk efter i kroppen. Du ved, at du har fundet dit livsmantra, når du mærker en dyb glæde og en helt særlig ro. Gentag dette mantra roligt og ofte.

4. Tøm tarmen uden skam
Allersidst i processen vil du mærke, at du mister lysten til at kæmpe for livet. Du vil føle dig træt og få lyst til at sove. Men vent lidt endnu, for på dette tidspunkt har du en enestående chance for at tømme tarmen en sidste gang. Helt uden skam – måske for første gang i dit liv. Du behøver ikke bekymre dig for, om det sviner eller lugter. Ingen vil tænke over det, for de vil have tankerne et helt andet sted.

5. Tro på, at du kan blive lykkelig
Du bliver aldrig nogensinde lykkelig, hvis du ikke selv tror på, at du kan blive det. For lykken er først og fremmest dit ansvar. Det bedste, du kan gøre, før du langsomt bliver kvalt ihjel, er derfor at tro på, at du kan blive lykkelig. Så vil du også blive det.