Daniel Hazard, Wikipedia

Daniel Hazard, Wikipedia

I stedet for at samle ind til de fattigste i den tredje verden har den 57-årige frontmand i U2 fokuseret på nødhjælp til hårdt trængte offshorebanker og investeringsvirksomheder. Folk er kyniske, hvis de tror, det handler om skatteunddragelse.

Forleden blev Bono afsløret i at have investeret i et selskab, som er registreret i et skattely. Efter hård kritik af forsangeren har han nu valgt at tale med RokokoPosten om, hvordan sagen i virkeligheden hænger sammen.

Vores udsendte møder den irske rockstjerne på det fashionable hotel The Ritz-Carlton i George Town på den caribiske ø Grand Cayman.

”Jeg har altid været en mand med en sag. Og for flere år siden blev det særdeles smerteligt for mig at erkende, at hungersnød og naturkatastrofer var den forkerte sag,” siger Bono stille fra den bløde sofa i den fornemme suite på øverste etage.

Alvorlig mangel på marmor og kaviar
En
brat opvågning i form af et opkald fra hans investeringsrådgiver fik Bono til at indse, hvor galt det stod til i visse dele af finansverdenen.

Den stakkels mand var helt ude af den, fordi hans virksomhed ikke længere kunne få leveret mere italiensk marmor til deres nye vestibule,” forklarer Bono, tydeligt berørt.

”Som om det ikke var slemt nok, var der ikke nok Beluga-kaviar til deres frokost. Jeg kunne høre de ansatte græde i baggrunden.

Bono skubber solbrillerne længere op ad næseryggen og fortæller, at han derfor straks tilbød sin hjælp i form af nogle millioninvesteringer. Efterfølgende har han følt sig kaldet til at rejse verden rundt for at investere i andre virksomheder med lignende problemer eller værre.

Der findes steder derude med ansatte, der knap nok har råd til en Ferrari!” siger han indigneret.

”Where The Shareholders Have No Name”
På spørgsmålet om, hvorvidt hans investeringer mere skyldes et ønske om skatteunddragelse, svarer Bono afvæbnende:

Der er intet mistænkeligt i, at en irlænder investerer penge i et indkøbscenter i Litauen gennem et investeringsselskab på Malta. Men alle tror straks, det handler om skattesvindel. Sådan er folk så kyniske nu om dage.”

Bono fortæller, at han som en del af nødhjælpen vil arrangere en støttekoncert i Dublin i kvarteret, hvor han voksede op. U2 genindspiller i den forbindelse en af deres gamle sange i en ny version, Where The Shareholders Have No Name”. Alt overskuddet går ubeskåret til de ti mest udsatte investeringsfirmaer på Malta, så ejerne forhåbentlig kan få hummer på bordet og Dolce Gabbana på kroppen.

”Jeg helmer ikke, før alle investeringsrådgivere har hver deres udendørs spa,” afslutter den irske rockstjerne, mens han tørrer en tåre væk fra kinden.