Foto: Minerva Studio, Bigstock

Foto: Minerva Studio, Bigstock

En 47-årig sprogrevser ligger fortsat i koma efter at have opdaget en graverende sprogfejl på en dansk meningsdanners Facebook-væg. Lægerne vurderer, at han er uden for livsfare, men advarer mod letsindig omgang med dårligt sprog. 

“Udsigterne er gode, og vi forventer, at han overlever. Men han er hårdt medtaget og ligger fortsat i koma.”

Sådan lyder det fra overlæge Jeanette Hjulberg, der er specialist i den sjældne, men alvorlige tilstand syntaksinduceret kvælningssyndrom. Det var den, der ramte 47-årige Christopher Andersen, da han tirsdag aften læste en diskussion på en dansk meningsdanners Facebook-væg.

“Patienten blev i løbet af kort tid udsat for så mange stave- og grammatikfejl, at han til sidst var ved at blive kvalt. Heldigvis opdagede hans kone ham, ellers ville det have været slut,” fortæller hun.

Et sindsoprivende semikolon
Christopher Andersens kone, 44-årige Marlene Andersen, fortæller, at hendes mand flere gange råbte frustreret om det dårlige sprog i debatten.

“Jeg er vant til, at han råber op, når han opdager kommafejl, stavefejl – især når sammensatte navneord bliver skrevet som to ord – og fejlplacerede genitivapostroffer. Så jeg tænkte ikke så meget over det, må jeg indrømme, før jeg opdagede, at han begyndte at hive efter vejret og tage sig til halsen,” fortæller hun.

Ifølge Marlene Andersen var det en person, hvis sprogbeherskelse var langt under middel, men som alligevel anvendte et semikolon, der gjorde udslaget.

“Selv jeg kunne se, at det var helt forkert at bruge et semikolon i den sammenhæng, og for min mand, der er særligt sensitiv over for sprogsjusk, var det tæt på at blive fatalt.”

Ikke for sjov
Marlene Andersen opfordrer derfor alle, der udtrykker deres holdning på skrift på sociale medier eller i andre mere eller mindre offentlige sammenhænge, til at tænke på, at ikke alle kan tåle at se på dårligt sprog.

“For de fleste virker det måske uskadeligt, men for en som min mand er det den rene gift,” siger hun.

Jeanette Hjulberg bakker Marlene Andersens synspunkt op.

“Mange – især unge – har en letsindig omgang med sproget, fordi de ikke forstår konsekvenserne ved at bruge dårligt sprog. Vi ser desværre en stigning af indlæggelser på grund af syntaksinduceret kvælningssyndrom, og jeg frygter, at det kun bliver værre i fremtiden,” siger hun og slutter:

“For Christopher Andersen var det tæt på. Ét skødesløst placeret semikolon mere havde været nok til at få ham dræbt på stedet.”