Den bibelske moder fortæller om at blive voldtaget af Helligånden for at tilfredsstille mænd. “Jeg blev slutshamet af Josef bagefter, men det fik de mandlige evangelister ikke med,” siger hun.

Mange kender den bibelske historie om, hvordan ærkeenglen Gabriel fortæller Maria, at Helligånden vil komme over hende, så hun bliver gravid og føder Guds søn. I Lukasevangeliet fremstilles bekendelsen som en lykkelig begivenhed, hvor Maria lovpriser Herren og forventer, at “alle slægter” fremover vil prise hende salig.

Virkeligheden var en ganske anden, fortæller jomfruen nu fra Himlen.

“Jeg er blevet inspireret til at offentliggøre min historie af alle de kvinder, der har skrevet og talt som en del af #metoo-bevægelsen. Da afsløringerne om Harvey Weinstein kom ud, og alle tog afstand fra ham, tænkte jeg: I skulle bare vide,” siger hun.

Kunne ikke have sagt fra
Jomfru Maria hentyder til, at hun selv har oplevet endnu voldsommere krænkelser fra en autoritetsfigur, endda i en meget ung alder.

“Jeg var ikke engang seksuelt myndig, da Gabriel (ærkeenglen, red.) sagde, at Helligånden ville komme over mig. Det er en pæn måde at sige det på: Jeg blev voldtaget, fordi det var bestemt af nogle magtfulde mænd, at jeg skulle føde Guds søn,” siger Maria og tilføjer, at hun godt ved, hvad nogle måske tænker:

“Kunne jeg ikke bare have gjort modstand? Kunne jeg ikke have sagt fra? Men det er altså lidt svært med Helligånden, der har meget magtfulde venner, såsom Gud. Et afslag kunne ikke bare have ødelagt min karriere som hjemmegående teenagehusmor, det kunne have ødelagt mit liv.”

Kulturen er rådden
Da Jomfru Marias graviditet kunne ses, fik hun ikke megen støtte fra sin mand, Josef.

“Han troede slet ikke på mig og mente, at jeg selv havde lagt op til Helligånden ved at lægge mig i min seng, da jeg skulle sove. ‘Hvad skulle Den ellers tro?’ spurgte Josef og slutshamede mig på det groveste. Det var ikke et lykkeligt ægteskab, især ikke da han insisterede på, at jeg skulle tage med ham til folketælling, mens jeg var højgravid. Selvfølgelig gad ingen af de mandlige evangelister tage dén del af historien med,” siger Maria, der siden sin død har tilbragt omkring 2000 år i Himlen med sine overgrebsmænd:

“Der er selvfølgelig en masse kvindelige helgener, jeg kan tale med, men de har som regel også meget triste historier om faste, fattigdom og martyrier, hvilket igen skyldes, at Gud har udøvet magtmisbrug i sin egenskab af øverste chef. Englene er heller ikke meget bevendt, selvom de ikke har kønsorganer og derfor ikke forgriber sig på mig, for når ledelsen er rådden, bliver hele kulturen rådden.”

(Artiklen blev oprindeligt bragt den 20/2 2018)


Forfatterkommentar af Marta Sørensen

Der er ikke noget nyt i at fremstille Gud som øverste mandekrænker i det onde kristne patriarkat. Min hensigt var snarere at se en fortidig begivenhed fra et moderne perspektiv, så Maria bliver en teenagehusmor og Himlen en arbejdsplads med en rådden kultur. Derudover interesserer jeg mig lidt for den historiske Jesus og religionhistorie, og den her type historier giver mig mulighed for at nørde skriftsteder på Bibelselskabets evigt hjælpsomme Bibelen Online.