Foto: olly2, Bigstock

En spændende ny retning for Demokraterne og et slag for det hvide mandlige mindretals rettigheder, vurderer danske mediefolk i kølvandet på en 64-årig mandlig kandidats store valgsejr.

Det kom bag på de fleste, at den demokratiske kandidat og tidligere finansmand i Bank of America John Wyatt med hele 58 procent af stemmerne blev valgt til Repræsentanternes Hus for Californien. I danske medier er begejstringen udtalt.

“Det er enormt fascinerende, at de amerikanske vælgere er begyndt at gå i helt nye retninger og vælge repræsentanter fra minoritetsgrupper som hvide mænd, der kan komme med et helt ukonventionelt perspektiv på det politiske liv og bedre sikre denne gruppes rettigheder,” skriver Politikens Marcus Rubin i en kommentar.

Giver en bredere appel
Også Danmarks Radios USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz mener, at der er tale om en interessant udvikling.

“I en tid, hvor primært unge kvinder, etniske minoriteter og lesbiske kamppiloter får adgang til magtens centrum, er det et forfriskende pust at få en lidt ældre mand i gråt jakkesæt med en fortid i finanssektoren ind i Kongressen. Det giver simpelthen partiet en bredere appel, at man også er i stand til at tale til den gruppe,” siger hun og forklarer, at Wyatts unikt hvide profil kan appellere til hidtil oversete målgrupper.

“I sit privatliv kan John Wyatt godt lide at spille squash og har en stor kærlighed til bandet Grateful Dead, som han ofte skriver om på sin Facebook-profil, og det er mildest talt ukonventionelt at se den slags kulturelle indspark fra en prominent politiker.”

Højere krav til yogaundervisere
Også i sit politiske virke har Wyatt markeret sig som en markant fortaler for hvide mærkesager. Blandt andet har han arbejdet for bedre mærkningsordninger på økologiske fødevarer, højere krav til yogaundervisere og offentlig støtte til pigefodbold i amerikanske forstæder.

“Wyatt bliver enormt spændende at følge, fordi hans profil er relativt unik og han derfor vil være med til at gøre det politiske liv i USA langt mere mangfoldigt end hidtil,” konkluderer Berlingskes USA-korrespondent Michael Bjerre i en analyse.